Přihlásit

V Keni uhynulo deset nosorožců, na jedenáctého zaútočil lev (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ze skupinky 11 kriticky ohrožených nosorožců dvourohých, kteří byli z Nairobi převezeni do nového národního parku v Keni, přežil jen jeden. Na posledního přeživšího nosorožce ale zaútočil lev a zvíře utrpělo zranění. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC.

Nosorožci měli v národním parku Tsavo přispět ke zvýšení populace tohoto ohroženého druhu. Přesun zvířat provedly ve spolupráci Keňská agentura na ochranu divoké zvěře (KWS) a Světový fond na ochranu přírody (WWF).

Zvířata podle vyšetřovatelů uhynula následkem dehydratace, žaludečních vředů a špatně koordinovaného přesunu. Rovněž se hovořilo o tom, že voda v národním parku obsahovala příliš soli.

Devět zvířat uhynulo před dvěma týdny, smrt desátého nosorožce a zranění jedenáctého úřady oznámily dnes.

Další tři nosorožci měli být do parku přemístěni, ale kvůli úhynu zvířat byla akce zrušena. V souvislosti s úhynem bylo propuštěno ze zaměstnání několik osob, včetně šéfa KWS, uvedla agentura AP.

Ochránkyně přírody Paula Kahumbuová z nevládní organizace WildlifeDirect již dříve uvedla, že ztráta nosorožců je "naprostá katastrofa". V Keni podle Kahumbuové žije 80 procent světové populace nosorožců dvourohých.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.