Přihlásit

Ornitologové: Navzdory jarním mrazům se letos sýčkům daří (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V letošní hnízdní sezoně, která je nyní u konce, zkontrolovali ornitologové přes 500 lokalit v severních Čechách, kde se tomuto druhu ptáků nejvíce daří. Napočítali 23 lokalit, kde se jim podařilo úspěšně zahnízdit, a na dalších devíti mají informace o výskytu párů. Pravděpodobný počet hnízd, kde vyvedli mladé, je zřejmě ještě vyšší, loni to přitom bylo na 19 místech. Uvedla to Česká společnost ornitologická (ČSO) v dnešní tiskové zprávě. Sýček obecný je nejohroženější sovou v ČR, přitom ještě na počátku 20. století byl jedním z nejhojnějších nočních ptáků.

Jaro a začátek hnízdní sezony přitom pro sýčky nebyly příznivé. "Jarní mrazy si na jednom z nejohroženějších druhů naší zemědělské krajiny vybraly svoji daň a další životy pak měly na svědomí technické pasti. Není divu, že počet samečků obhajujících teritorium byl oproti předchozím rokům nižší," uvedla Zuzana Karlíková z ČSO.

Sýček, kterého ornitologové letos vyhlásili Ptákem roku 2018, se v ČR vyskytuje hlavně v severních Čechách. Proto tam ochránci zmonitorovali nejvíce míst, celkem více než pět stovek. "Na 44 místech pak zjistili přítomnost sýčků. Sýčci prokazatelně hnízdili na 23 lokalitách, oproti 19 loňským. Na dalších devíti byl spatřen celý pár a celkový počet hnízdních lokalit, kde sýčci hnízdí, je tedy pravděpodobně ještě vyšší," uvedli ornitologové.

Dobrou zprávou je to, že sýčci se vrátili i na některá místa, odkud dříve zmizeli, anebo se někde objevili zcela nově. „Od jednoho farmáře a velkého milovníka a znalce sýčků víme, že v jeho stodole sýčci hnízdili 38 let. Pak na několik roků zmizeli. Ke šťastnému shledání došlo až v letošním roce, kdy jsme sýčka ve farmářově stodole znovu objevili,“ řekl koordinátor ochrany sýčků Martin Šálek.

Podobně šťastný konec měl i osud párů sýčků, který osídlil půdu domu poté, co ze střechy vypadla taška. Majitelé sice museli otvor překrýt, ale ochránci vyvěsili poblíž domu budku, do které se sovy vzápětí opravdu nastěhovaly. "Díky tomu měli kde hnízdit a nakonec úspěšně vyvedli čtyři mláďata,“ řekl Šálek.

Výskyt sýčka je ukazatelem zdraví krajiny a její rozmanitosti. Sýčkům vadí úbytek starých stromů, ale také zateplování domů, při kterém přicházejí o další možnosti hnízdění v dutinách. Nepříznivě se na počtech sýčků podepisuje také úbytek pastvin a luk, na kterých si tento pták hledá potravu.

Ornitologové pro tyto sovy vyvěšují budky a zabezpečují místa, která se pro ně mohou stát smrtelnou pastí. Patří mezi ně například nezakryté sudy s vodou, stojící roury nebo skleněné tabule autobusových zastávek. Počet sýčků v Česku se odhaduje na 100 až 300 párů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.