Přihlásit

Myslivci bijí na poplach: Na silnicích hrozí extrémní nebezpečí (nova.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Srážka se zvěří může mít nejen pro zvíře, ale také pro posádku auta nebo motorky fatální důsledky. Právě v těchto měsících přitom hrozí větší riziko než jindy v roce. Od července do srpna totiž probíhá srnčí říje.

Myslivci bijí na poplach! Ročně zahyne na českých silnicích několik tisíc zvířat. Nejčastěji jde o srnčí zvěř. "Od července do srpna probíhá srnčí říje, která je spojena se zvýšenou aktivitou srnčí zvěře," upozorňuje Českomoravská myslivecká jednota.

Zvěř vám před auto může skočit takřka kdekoli mimo město. Měli byste tedy jezdit maximálně opatrně a na tuto variantu být připraveni. Největší je riziko při východu a západu slunce. "Pokud vám přes silnici přeběhne jeden kus, můžete očekávat, že ho bude následovat další," vysvětlují myslivci.

Ročně podle statistik zahyne na silnicích téměř 13 tisíc kusů zvěře, srnčí zvěř tvoří až 80 %. Při nehodách se zraní desítky řidičů. Podle myslivců jsou ale reálná čísla mnohem vyšší. "Odhadem 50 - 70 tisíc kusů ročně," vypočítávají.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.