Přihlásit

Spolek přírodovědců zachraňuje a studuje v Poohří vzácnou užovku (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Spolek přírodovědců Zamenis zachraňuje a studuje v Poohří už více než deset let užovku Aeskulapovu neboli stromovou, nejvzácnějšího a zároveň největšího hada, který se v ČR vyskytuje. Projektu se daří, v lokalitě žijí stovky těchto nejedovatých hadů, řekl ČTK chovatel hadů plzeňské zoo Jan Dohnal, který se na záchraně a studii také podílí. Dohnal se účastní například i projektu v severním Íránu, kde se svým týmem zachraňuje silně ohroženou zmiji Latifovu.

"V Poohří jde o hodně příjemný projekt, který je dotovaný a jede už řadu let," uvedl. Počet hadů tam Dohnal odhadl na zhruba 500. "Jde o jednu z mála populací
v Česku, ale tato je kryptická, tedy izolovaná, v Poohří mezi Ostrovem nad Ohří a Chomutovem,"
uvedl. Další populace je v Podyjí, kam se ale had dostává ze sousedních zemí.

Podle něj tyto záchranné projekty fungují díky jednomu člověku nebo dvěma lidem, stejné jako projekt v Íránu. "Tahouni projektu v Poohří jsou Ing. Radka Musilová
s Karlem Janouškem,"
řekl Dohnal.

Izolovaný výskyt užovky stromové v údolí Ohře mezi Doupovskými a Krušnými horami, kde je podle studie 400 až 600 jedinců, patří mezi tři ostrůvkovité evropské oblasti; další jsou v Německu a Polsku. Spolek Zamenis působí od roku 2006 v Osvinově. Pro záchranu užovky buduje umělá líhniště, pečuje o kamenné zídky, provádí další výzkum a systematické sledování populace a osvětu. Lidé se mohou s hadem setkat a seznámit s jeho ochranou v místním infocentru.

Vznik odloučené populace v Poohří se vysvětluje buď tím, že jde o důsledek expanzí Římanů, kteří užovku uctívali jako symbol lékařů, případně se tvrdí, že tam byla vysazena rodinou Mattoni na konci 19. století.

Užovka stromová neboli užovka Aeskulapova je velký a štíhlý had. V ČR dosahuje kolem jednoho metru délky, v jižnějších oblastech Evropy i přes dva metry. Zbarvena může být žlutě, hnědě, i šedě až černě.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.