Přihlásit

Ubývá zajíců a bažantů, hlásí myslivci z Bílovce (novinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivecké sdružení Bílovec – Stará Ves, které má 21 členů, má honitbu na pozemcích o rozloze 1 450 hektarů. Vyskytuje se zde zejména srnčí zvěř, zajíci, bažanti a divočáci. Přestože myslivecká sezóna vrcholí na podzim, i v létě mají bílovečtí myslivci dost práce.

„K letním povinnostem patří ochrana zvěře při žních, zejména její vyhánění z obilí pomocí psů. Pod sekačkami a koly kombajnů totiž jen v Bílovci – Staré Vsi uhyne každé léto několik srnčat,“ konstatuje pětaosmdesátiletý jednatel sdružení Otmar Andree, který je myslivcem už přes šedesát let a je nejstarším členem sdružení. Myslivost podle něj není jen o lovení zvěře, ale hlavně o tom se o zvěř po celý rok pečlivě starat.

„V letních měsících zajišťujeme hlavně krmivo na zimní přikrmování. Obhospodařujeme pět a půl hektarů pole. V loňském roce jsme ze svěřených políček získali
100 metráků ječmene a 20 metráků kvalitního vojtěškového sena, část políček necháváme nesklizenou pro volné dokrmování zvěře. Náklady na obdělávání políček činí 25 tisíc korun ročně,“
dodává s tím, že k pokrytí nákladů přispívají i dotace. Například loni sdružení získalo od města Bílovce 8 tisíc korun.

„Velké starosti nám v posledních letech dělají divočáci, kteří způsobují obrovské škody na zemědělských kulturách. Nejhorší situaci jsme zaznamenali v roce 2012, kdy jsme měli v naší honitbě na 100 kusů černé zvěře, od té doby se nám podařilo její stavy odlovem dost snížit. Vloni jsme ulovili celkem 48 kusů černé zvěře, 2 kňoury,
11 lončáků a 35 selat. A v první polovině letošního roku jsme ulovili na 50 dalších kusů škodné černé zvěře,"
říká Otmar Andree a dodává, že v poslední době značně ubývá drobná zvěř, zejména zajíci a bažanti.

„V kmenových jarních stavech máme uvedeno 70 zajíců a 55 bažantů, ale dosáhnout těchto čísel se nám zejména u zajíců zatím nedaří. A nepomáhá ani odlov predátorů – divočáků a pravidelné zazvěření. Proto zajíce už dva roky v našem sdružení nelovíme," říká Otmar Andree, který ještě pamatuje dobu, kdy byl v Bílovci nejen dostatek koroptví, ale také chřástalů, čejek a křepelek.

„Město Bílovec podporuje práci mysliveckých spolků na svém území v několika rovinách. Předně jim poskytuje své pozemky k výkonu jejich činnosti a současně dává příspěvky na péči o zvěř. A co za to naši občané dostávají? Hlavní přínos lze vidět v práci s mládeží formou odborných přednášek, tematických dnů, ukázek, besed
a soutěží nejen pro děti. Na bíloveckém zámku vznikla ucelená a velice kvalitní expozice zaměřená na myslivost a ochranu přírody. Občané mohou v lesích při vhodném chování zahlédnout mnoho druhů zvěře, což by bez řádné péče nebylo možné. Po vzoru včelařského kroužku činíme kroky ke vzniku mysliveckého kroužku,"
hodnotí práci myslivců v Bílovci starosta města Pavel Mrva.

Myslivecké sdružení Bílovec – Stará Ves má kromě členů i několik čekatelů na členství. „Přání stát se myslivcem nestačí. Žadatel musí absolvovat myslivecké zkoušky, do té doby je na praxi v mysliveckém sdružení a po roce hostování se může stát členem," dodává Otmar Andree a doplňuje, že Myslivecké sdružení Bílovec – Stará Ves každoročně pořádá den dětí a připravuje rozmanité soutěže na téma myslivosti. „Kdo ví, možná máme mezi dětmi naše budoucí členy," uzavírá s nadějí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.