Přihlásit

Mrtvý vlk nalezen u letiště Hradčany (ochranaprirody.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Příčina úhynu se zjišťuje.
AOPK ČR, Správě Kokořínsko – Máchův kraj byl dne 10. 7. 2018 nahlášen nález mrtvého vlka na území pozemků Vojenských lesů a statků ČR, s.p. Telefonicky jej ohlásila paní, která tělo šelmy objevila nedaleko letiště. Místo ohledávali pracovníci VLS společně se Správou CHKO - mrtvý vlk byl totiž nalezen těsně za hranicí přírodní rezervace Hradčanské rybníky.

Tělo šelmy se již nacházelo ve stadiu rozkladu (odhadem 4-5 dní od úhynu) – bylo nafouklé a místy se vyskytovaly muší larvy. Bylo převezeno k dalšímu vyšetřování na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy, kde budou provedeny genetické analýzy a rentgenová vyšetření, která by měla odhalit případná zranění a příčinu úmrtí. Vlk vážil přibližně 20 kg a šlo o mladého jedince.

VLS informovaly o prošetřovaném případu vlka, který byl sražen na silnici Provodín – Zákupy a jehož tělo nebylo nalezeno. Mohlo by tedy jít o tohoto nebo jiného vlka, který se po srážce s vozidlem dostal až na místo nálezu a zde podlehl svým zraněním.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.