Přihlásit

MZe chce vyšší rozpočet o tři a půl miliardy na pohodu zvířat (ekonomickymagazin.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ministerstvo zemědělství bude chtít v rozpočtu na příští rok navýšit svou kapitolu o tři a půl miliardy korun na národní dotace. Peníze chce zejména na zlepšování pohody zvířat a na boj proti kůrovci. ČTK to sdělilo tiskové oddělení úřadu.

Podle prvního návrhu státního rozpočtu na příští rok, který připravilo ministerstvo financí, by se měly proti letošnímu roku zvýšit výdaje o 6,4 procenta na 53,43 miliardy korun, tedy zhruba o 3,2 miliardy. Měly by tak být podobné loňskému rozpočtu, kdy zemědělský resort hospodařil s 53,2 miliardy korun.
Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) bude chtít po šéfce státní pokladny Aleně Schillerové (ANO) zvýšit výdaje o dvě miliardy korun na národní dotace pro zemědělství, o 0,4 miliardy korun na spolufinancování evropských projektů, jako je například ovoce nebo mléko do škol, a o 1,1 miliardy na národní dotace do lesního hospodářství. Na boj s kůrovcem počítá s navýšením minimálně o půl miliardy, další navyšování je podle úřadu možné podle aktuální situace.
" V rámci řešení kůrovcové kalamity je připravena podpora asanace vytěženého dříví odkorněním, ošetřením postřikem nebo insekticidními sítěmi s cílem zabránit dalšímu šíření kůrovce. Vyšší podpora by pak měla být vyplácena při skladování asanovaného dříví mimo les. Pro urychlení obnovy napadených mladých porostů - lýkožrouty nebo václavkou smrkovou - bude podpora poskytována na odstranění porostů s ponecháním rozštěpkované dřevní hmoty na ploše," sdělilo ministerstvo.
Jsou také připravovaná opatření pro snazší obnovu kalamitních holin takzvanými přípravnými dřevinami. Počítá se také s navýšením podpory na obnovu melioračních a zpevňujících dřevin.
" Další požadavky na rozpočet jsou vyvolány v oblasti myslivosti zavedením finančního příspěvku na snižování početních stavů prasat divokých pro snížení potenciálu dalšího šíření afrického moru prasat, příspěvku na snižování početních stavů kormorána velikého v oblastech s negativním dopadem na stabilitu vodních ekosystémů a další podpoře ke zlepšování životního prostředí zejména drobné zvěře či opatření ke snižování škod zvěří na lesních porostech," dále uvedlo ministerstvo.
Podle návrhu MF se u ministerstva zemědělství počítá se snížením peněz na platy o 26,8 milionu korun. Při započítání sociálního pojištění, zdravotních odvodů nebo odměn by se pak suma, kterou má úřad na platy, měla zmenšit o 36,4 milionu. Zaniknout by tak mělo 14 pracovních míst.
Podle plánu MF by výdaje ministerstva zemědělství, kterými kofinancuje evropské peníze, by v příštím roce měly dosáhnout 5,36 miliardy korun ze státního rozpočtu ku 29,92 miliardy korun z peněz Evropské unie. Dohromady jsou tak celkové plánované výdaje na tyto projekty 35,28 miliardy korun.
ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.