Přihlásit

Přísně chráněná zvířata na jatka (Metro)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Střeleného tygra, kůže, vytrhané drápy a další části asi dvaceti zmrzačených těl různých přísně chráněných zvířat. To vše v nepředstavitelném nepořádku jako na skládce nebo u bezdomovců. To se ukrývalo uvnitř jednoho z domů, kde policie v úterý provedla razii.
V této kauze jsou zatím obviněni tři lidé - mezi nimi je také chovatel zvířat a majitel několika zooparků Ludvík Berousek starší. Policie tvrdí, že má jasné důkazy o tom, že v Česku byla pro komerční účely zabíjena tato přísně chráněná zvířata. "Doufám, že kauza poslouží k tomu, aby se na to upozornilo. Někdo by se měl zamyslet nad tím, jakým způsobem se tu s těmi zvířaty zachází," řekl včera na tiskové konferenci, při níž policisté o akci informovali, ředitel sekce pátrání Generálního ředitelství cel Robert Šlachta. Dodal, že by se měla změnit legislativa.
Gang z těla zvířat vyráběl produkty tradiční čínské medicíny. Trestnou činnost údajně organizoval šestapadesátiletý Vietnamec, který vystupoval pod dvěma různými identitami. Dříve pracoval v Německu jako stánkař. Hotové tygří produkty podle celníků prodával mimo jiné v pražské tržnici Sapa, ale také v dalších zemích Evropské unie i mimo ně. Policie u něj našla tygří masox a víno a také výrobky s podezřením na slonovinu. Tygry podle obvinění choval sedmašedesátiletý Čech, v minulosti odsouzený za násilnou trestnou činnost. Policie u něj zajistila 1,8 milionu korun v hotovosti, kůže tygra, lva či medvěda a také množství dokladů k nakládání s tygry, u nichž bude ověřovat pravost dokumentů. Chovatel údajně tygry dodával pětatřicetiletému preparátorovi s pozastavenou činností, také Čechovi.
Šlachta včera novinářům řekl, že by se měly v Česku prověřit a případně velmi zpřísnit podmínky pro chov přísně chráněných zvířat. "Myslím, že se dostaneme k tomu, že je tu v tom nepořádek, že si tu na jedny papíry chodí víc tygrů a že je to byznys jako prase," uzavřel Šlachta.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.