Přihlásit

Vlk a rys v lese u Litomyšle? I to je možné (Chrudimský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Litomyšl
Lišky, daňci, rys nebo los. To jsou zvířata, která lze v okolí Litomyšle potkat v lesích.
Nevěříte?
Pak si určitě přečtěte novou knihu Příroda Litomyšlska, jejímž autorem je přírodovědec Lubor Urbánek (na snímku).
Nápad napsat takovou knihu se zrodil už před čtyřiceti lety.

NEJEN KULTURA
Ať jdete Litomyšlskem na sever, jih, západ i východ, máte pořád co objevovat," říká Lubor Urbánek, kterého vždy štvalo, že byla Litomyšl inzerována jako město historie a kultury, ale dlouho nebyl zájem propagovat místní přírodu. Více než 40 let poznatků a zkušeností zpracoval za několik měsíců.

VZÁCNOSTI
Obyvatelé Litomyšle a okolních obcí si často myslí, že zdejší faunu a flóru dobře znají, přesto v knize najdou věci, které určitě nevěděli.
"Nemám rád vypichování rekordů a unikátů, ale někoho možná překvapí, že jsme u nás zaznamenali pohyb vlka, rysa i losa.
Místním botanikům se také podařilo objevit vstavač osmahlý, bylinu považovanou ve východních Čechách za vyhynulou. Nachází se zde i specifické druhy hmyzu a ptáků, najdeme i méně běžné druhy netopýrů a rostliny patřící do horských poloh," přibližuje některá tajemství Litomyšlska Lubor Urbánek.

JELENI I RYS
V lesích okolí Lubné u Poličky se objevuje jelen evropský, který ojediněle dojde až k Janovu a někdy i k Litomyšli. V regionu se hojně vyskytují lišky, kuny lesní, veverky a především prase divoké.
"Občas se na potulce v podzimním či zimním období objeví rys ostrovid a velmi vzácně i vlk, a to v lesích mezi Strakovem a Janovem. Z velkých savců se v minulém roce objevil i náš největší kopytník los evropský, jeden mladý kus byl zastižen nedaleko Karle," píše Lubor Urbánek ve své knize. A zajímavostí publikace přináší daleko více. Věnuje se
loukám, mokřadům a výskytu vzácných rostlin i živočichů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.