Přihlásit

Nahrávka ptačího hlasu stojí za úspěšným objevem orla křiklavého (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ornitologickým majstrštykem nazývají ochránci zvířat z bartošovické záchranné stanice na Novojičínsku objev hnízdního teritoria orla křiklavého na území severní Moravy. Jeho výskyt je v České republice mimořádně vzácný.
Bartošovice - Doslova detektivní práce započala úspěšnou pátrací akci za majestátním dravcem, jehož rozpětí křídel dosahuje v průměru metru a půl. "Pochvalu a ocenění zaslouží pro nás neznámá paní, od které se nám dostalo zvukové nahrávky ptačího hlasu a konkretizace lokality, kde jej nahrála," prozradil začátek příběhu Petr Orel, vedoucí Záchranné stanice Bartošovice. Jeho kolega Otakar Zavalský amatérský audio záznam zkušeně vyhodnotil jako možný hlas orla křiklavého. "A tak jsme se společně vydali do terénu. Šlo o území, které máme dlouhodobě v centru pozornosti, právě v souvislosti s orly skalními," pokračuje autor projektu Návrat orla skalního do České republiky. Krátce po příjezdu na místo zažila dvojice ornitologů první oku i duši lahodící okamžik. Narazili na pár koroptví polních s patnácti mláďaty. "Takový radostný pohled jsme již oba dlouho nezažili," přiznal Petr Orel. Jakmile se početná koroptví rodinka schovala v poli, příroda jim přichystala další skvostný okamžik. "Zahlédli jsme v dáli pohyb dravce nad dozrávajícím obilným lánem a vzápětí jsme mohli sledovat jeho úspěšný lov drobného zemního hlodavce, kterého odnášel v zobáku k hnízdu. To už nám bylo jasné, že jde o samce orla křiklavého a pak už to bylo několik hodin trpělivosti a pohybu v náročném terénu. Během dohledávání hnízda jsme měli možnost pozorovat oba dospělé jedince a byl to pro nás opravdu silný zážitek," svěřil se se svými pocity šéf stanice. Pomyslnou třešničkou na dortu bylo zjištění, že hnízdo obývá přibližně čtyřiceti denní mládě orlího páru.
Hnízdění orla křiklavého na severní Moravě nebylo podle ornitologů nikdy doloženo. V rámci České republiky se tak v minulosti stalo akorát na Šumavě a jedná se podle české i evropské legislativy o chráněný druh. "Lokalitu budeme držet v utajení a samozřejmě podnikneme kroky k její ochraně, především pak ve vztahu lesnické činnosti v okolí hnízda," dodal na závěr Petr Orel.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.