Přihlásit

Lužické hory osídlili vlci. Míří do Českého ráje (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

KYTLICE
Další oblast Libereckého kraje osídlili vlci. Jejich existenci prokázali v Lužických horách. Dva členy jejich smečky zachytila fotopast nedaleko Kytlice.
Indicie, že tu vlci žijí, měli ochránci přírody už loni, teď ale přibyl nezvratný důkaz.
"Nacházeli jsme tam trus, stopy ve sněhu a strženou zvěř. Chyběl ten poslední střípek, kterým se staly fotografie. Dnes můžeme říct s jistotou, že Lužické hory jsou jejich novým domovem," míní expert na velké šelmy z Hnutí DUHA Jiří Beneš. Vlci byli paralelně s tím potvrzeni i v Národním parku České Švýcarsko, kde dokonce fotopast "načapala" vlka ve chvíli, kdy si pochutnává na sražené lani, na niž si chytře počíhal u krmelce.
Návrat vlků velmi pozitivně ovlivňuje zdraví českých lesů, protože vlci pomáhají regulovat velmi přemnožené kopytníky - srnce, jeleny nebo divoká prasata. "Fakt, že se v Lužických horách usadil minimálně pár vlků, je pro naše lesy dobrou zprávou - vlci pomáhají do krajiny vracet přírodní rovnováhu. Zároveň je nutné zabezpečit hospodářská zvířata, především ovce, kozy a novorozená telata proti útokům vlků," komentuje Miroslav Kutal, akademický pracovník Mendelovy univerzity v Brně.
Snímky vlků pocházejí ze zimy. Fotopast umístili dobrovolníci Vlčích hlídek na jejím konci a ponechali ji několik měsíců bez kontroly pro případ, že se vlci v okolí Kytlice usadí a vyvedou mladé. To se zatím neprokázalo. "Lužické hory se díky své poloze mezi německou populací vlka a Podbezdězím nabízejí jako další možná oblast trvalého výskytu této šelmy. Vlkům zde budou vyhovovat i rozsáhlé zachovalé lesy a hojnost přirozené potravy. Držme proto jejich návratu palce," podotýká Radek Kříček, koordinátor Vlčích hlídek v severních Čechách.
Z přítomnosti vlků je potěšen učitel mateřské školy a zastupitel v Kytlici Přemysl Chlad. "Chtěl bych společně s dětmi v lesích umístit alespoň jednu fotopast, kterou bychom chodili pravidelně kontrolovat. Třeba se nám podaří vlka zachytit," sní Chlad. Připouští ovšem, že v obci je kvůli přítomnosti vlků mezi lidmi nervozita. "Samozřejmě vnímám, že někteří to nesou nelibě. Podléhají představám, že vlci v noci vtrhnou do vsi a všechno tu sežerou. Chci mezi nimi šířit osvětu, že vlci nejsou člověku nebezpeční, že nebezpečí nehrozí," vysvětluje zastupitel.
Podle přírodovědců jde o další důkaz, že vlci znovuosídlují českou krajinu. Prvně se objevili v rezervaci Břehyně-Pecopala v sousedství Máchova jezera, pak se ukázali v Ralsku a dokonce nedaleko Frýdlantu v Jizerských horách. Poté, co jejich přítomnost prokázali v Lužických horách, je zřejmé, že zvířata na jejich migrační pouti nic nezastaví.
"Jedna vlčí smečka má teritorium 250 kilometrů čtverečních. Mladí jedinci, kteří se z ní oddělují, musí tedy překonat i stovky kilometrů, když hledají jiná loviště. Je tedy jasné, že další může být Český ráj. Vlku stačí k životu dvě věci: alespoň částečně zalesněná krajina a dostatečná potravní nabídka. Obojí Český ráj splňuje," míní Jiří Beneš. Český ráj ovšem je, na rozdíl od Jizerek a Ralska, turisticky mnohem vytíženější oblast. Nemůže tohle vlky zbrzdit? Beneš si myslí, že nikoliv. "Vezměme si třeba Broumovsko, kde vlci žijí. Běžně se tam pohybují v okolí Adršpašsko-teplických skal, které jsou turisticky extrémně zatížené. Vlkům lidská přítomnost nevadí," vysvětluje.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.