Přihlásit

Člověk je bestie, zlobí se ochranáři kvůli zastřelené vlčici. Nabízejí přes 10 000 eur za pachatele (irozhlas.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mladou vlčici kdosi zastřelil a její mrtvolu s betonovým závažím svrhl do jezera u saského města Budyšín. Po pachateli už pátrá policie - zabít vlka je ze zákona zločin, za nějž hrozí vysoký trest. Zároveň se ozvali rozzlobení ochranáři: nabízejí odměnu 10 500 eur za informace, které povedou k dopadení viníka. "Další důkaz, že bestie není vlk, ale člověk," komentují smrt vlčice.

Mrtvolu roční vlčice objevili počátkem června ve vodách jezera poblíž saského města Budyšín. Zvíře mělo kolem pasu uvázaný provaz s kusem betonu a prohlídka těla odhalila střelnou ránu v hrudi.
Budyšínský okresní úřad prohlásil zabití vlčice za zločin a událost vyšetřuje saská policie, informovala tento týden stanice Deutsche Welle.
Organizace Wolfsschutz-Deutschland (Ochrana vlků-Německo) spolu s budyšínskými úřady a aktivisty z iniciativy Wolf ja Bitte (Vlci ano prosím) zároveň vypsali vysokou finanční odměnu za informace, které povedou k dopadení dosud neznámého pachatele.

Nabízená částka se z původních 1000 eur vyšplhala díky vyhlášení veřejné sbírky na 10 500 eur (k pátečnímu odpoledni, pozn. red.).
"Tohle je další důkaz, že bestie je člověk, ne vlk," cituje Deutsche Welle novinářku a šéfku organizace Wolfsschutz-Deutschland Brigitte Sommerovou. Sommerová si od odměny slibuje, že pomůže "rozvázat jazyk" těm, kteří o zabití mladé vlčice něco vědí.
V Německu platná legislativa považuje vlka za ohrožený druh a jeho zabití či zajetí člověkem za provinění proti zákonu. Za zabití vlka hrozí pokuta ve výši tisíců eur, v krajních případech pak až pět let odnětí svobody, připomíná Deutsche Welle.

Pastýři se bouří
Zároveň se však množí stížnosti ze strany farmářů. Ti si stýskají, že vlci útočí na jejich zvířata, a požadují, aby jim úřady povolily bránit stáda se zbraní v ruce. Ostatně, někteří z nich po vlcích střílí už teď, bez ohledu na to, že tím porušují zákon. Ochrana jejich stád je pro ně přednější.
Podle profesora biologie a odborníka na vlky z Mezinárodního svazu ochrany přírody Luigiho Boitaniho je zapotřebí najít kompromis. Nynější spor mezi zastánci vlků a jejich kritiky pokládá za pokračování konfliktu, který se vleče už tisíce let.
Vlky odjakživa obdivovali, dokonce uctívali. Ale také je nenáviděli, ti, kdo u nich žili nejblíž - pastýři," shrnul Boitani loni pro Politico. "Mnoho řešení se nenabízí. Buď vybijete všechny vlky, nebo vybijete všechny ovce. Anebo najdete zlatou střední cestu."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.