Logo
Vytisknout stránku

Vlk strhl laň přímo před fotopastí v Českém Švýcarsku, pak se fotil znovu (usti.iDNES.cz)

Jedna z fotopastí u krmelce v Národním parku České Švýcarsko vydala zajímavé svědectví o výskytu vlků na tomto území. Šelma přímo před objektivem strhla a ulovila laň. Podle odborníků a ochránců přírody je to dobrá zpráva, protože vlci pomáhají redukovat přemnožené srnce, daňky, jeleny či divoká prasata.

"Vlci pomáhají do krajiny vracet přírodní rovnováhu a podílejí se na regulaci zvěře nejen v národním parku," řekl Miroslav Kutal pracovník brněnské Mendlovy univerzity a odborník na velké šelmy z  Hnutí Duha .

Organizace umístila na vytipovaná místa několik fotopastí, které tam nechala řadu měsíců. Odborníci chtěli zjistit, zda se vlk v lokalitě usadí. Začátkem léta pak získali cenné snímky, ty v galerii jsou ze začátku dubna. Před polednem vlk ulovil laň, odpoledne se na stejném místě šelma producírovala znovu.

Do Česka se vlci vrátili po mnoha desetiletích. O tom, že se na našem území trvale usadili, se spekulovalo dlouhou dobu. Například letos v lednu objevili členové vlčích hlídek v Lužických horách stopy ve sněhu, trus a vlčí doupě.

"Vlci se na severu Čech pohybují od roku 2012. Nejpozději od roku 2016 máme důkazy o jejich přítomnosti také u nás z Národního parku České Švýcarsko a jeho okolí. Jejich přímá pozorování jsou ale raritní záležitost, protože vlci se lidem se vyhýbají," vysvětlil ředitel národního parku Pavel Benda.

Své zkušenosti s těmito šelmami mají i chovatelé hospodářských zvířat. Poslední případ je zhruba dva týdny starý. Chovatel východofríských ovcí v Chřibské na Děčínsku přišel o devět jehňat, které roztrhal při svém nočním vpádu do výběhu vlk.

"Mrtví jsou tři beránci a šest jehniček, které měly šest roků dávat mléko. Jen na mléku je tak ušlý zisk 150 tisíc korun," uvedl již dříve pro MF DNES chovatel
.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.