Přihlásit

Myslivci na Prostějovsku potlačí invazi mývalů (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prostějovsko
Poněkud netradiční zvířata mohou potkat turisté v lesích na Prostějovsku. Ve zdejších krajinách se rozmáhá populace mývala severního a psíka mývalovitého. Odbor životního prostředí prostějovského magistrátu ani myslivci však z těchto tvorečků nejsou nadšení. A to z důvodu rizika jejich přemnožení.
Zatím se sice nejedná o velký počet jedinců, to by se ale časem mohlo změnit. "Tyto druhy u nás nemají přirozené nepřátele a tak by se mohly jejich stavy později zvyšovat," řekla Simona Smičková z odboru životního prostředí v Prostějově.
Mýval severní je původem z Ameriky a psík mývalovitý pochází dokonce až z Dálného východu. "Přirozenou migraci u těchto zvířat můžeme téměř s jistotou vyloučit. Jejich výskyt v ČR je způsobený únikem z nějakého chovu," doplnila Smičková.
Reakcí na tento problém je už probíhající správní řízení o vydání povolení k honitbě na tato zvířata. Povolení vydává právě odbor životního prostředí města Prostějova.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.