Přihlásit

Ve Velké Británii přibývá opilých racků (novinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Britští ochranáři v hrabstvích Devon a Dorset mají v posledních dnech plné ruce práce s případy racků, kteří nejsou zrovna v dobré kondici. Lidé je volají k ptákům, kteří se motají a vykazují známky botulismu. Ve skutečnosti však za jejich chování může alkohol.

Za poslední týdny museli zaměstnanci Královské společnosti na ochranu zvířat (RSPCA) řešit už více než tucet případů racků, kteří trpěli stejnými symptomy. Ze začátku to prý vypadalo, že trpí botulismem, tedy otravou botulotoxinem, jedem produkovaným bakterií Clostridum botulinum vyskytující se například ve zkaženém mase.

"Jenže, když se ptáci vyzvraceli, většinou se ze svého stavu rychle zotavili," uvedla Jo Danielová z RSCPA pro BBC. "Taky pořádně smrděli alkoholem, takže naše dodávky pak byly cítit jako hospody," dodala v lehké ironii.

Ptáci byli dezorientovaní a dělalo jim velké potíže stát. Racci se zřejmě dostali k odpadu produkovanému nějakým pivovarem nebo lihovarem. RPSCA nyní výrobce alkoholu žádá, aby svůj odpad nenechávali tam, kam má volně žijící zvěř přístup.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.