Logo
Vytisknout stránku

Žena ulovila vzácnou žirafu a pochlubila se. Kritiku odmítá (tyden.cz)

Američanka se na dovolené v Jižní Africe věnovala svému koníčku a ulovila vzácnou žirafu. Když se žena se svou zabitou trofejí vyfotografovala a sdílela snímek na sociálních sítích, obrátil se proti ní hněv rozzuřené veřejnosti. Úlovek se sice datuje k loňskému létu, ale až teď se příspěvek stal virálním a vzbudil pozornost. Informoval o tom server The Guardian.

Sedmatřicetiletá Tess Thompson Talleyová z Kentucky ve svém facebookovém příspěvku, který už smazala, napsala: "Můj celoživotní lovecký sen se dnes stal skutečností! Zpozorovala jsem tohoto vzácného žirafího samce a dlouhou dobu ho pronásledovala." K textu připojila fotografiey, kde se zabitou žirafou s vzácnými černými skvrnami pózuje.
Byl to však až twitterový účet AfricaDigest, který na tento podlý čin v polovině června upozornil. Thompson Talleyovovou ve svém stanovisku označil jako "bílou americkou divošku, která je zčásti neandrtálec".
Vlna hněvu a odporu vůči ženě na sebe dlouho nenechala čekat. Známý americký skladatel Moby o ní řekl, že nemá žádnou duši. Populární komediant Ricky Gervais použil dokonce mnohem ostřejší slova, která zahrnovala pejorativní popis ženského přirození.
Své k tomu řekla i herecká hvězda komediálního seriálu Will a Grace Debra Messingová. "Tess Thompson Talleyová z Nippy, Kentucky, je nechutná, odporná, amorální, bezcitná a sobecká vražedkyně. Má temné srdce," napsala na svém Twitteru.

V Africe je lov povolen
Celá situace však není tak jednostranná, jak by se na první pohled zdálo. Hlavním viníkem jsou totiž samy africké státy. V Jihoafrické republice je lov žiraf povolen, dokonce je k tomuto "hobby" pro přijíždějící turisty vytvořen a ohraničen speciální lovecký park.
Tento kontroverzní byznys, kdy lovci platí horentní sumy za povolení lovit, přináší ročně do státní pokladny miliardy dolarů. JAR se brání tím, že získané peníze od lovců pak zpátky navrací na ochranu zvířat.
Na nelibost veřejnosti ohledně svého úlovku zareagovala i samotná Talleyová. "Tomu se říká ochrana přírody," sdělila v rozhovoru pro CBS News. Podle ní byl žirafí samec, kterého ulovila, starý a měl tendence k napadání mladších druhů. "Teď, když je tato žirafa pryč, mohou mladší žirafy zase v klidu začít vychovávat svá mláďata," uvedla.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.