Přihlásit

Vlci se vrátili do třeboňských lesů (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Třeboňsko
Zhruba před 150 lety byli vlci na území našeho státu vyhubeni a teprve od roku 1994 se začali vracet. Vlk obecný je proto zvláště chráněným druhem živočicha a je rovněž zařazen do kategorie kriticky ohrožený. Jejich výskyt v příhraničních lesích Třeboňska byl zaznamenán na začátku roku. Stopy ve sněhu a také fotopasti potvrdily dva vlky, ale místní lidé jich prý viděli až šest.
Pro zjištění původu třeboňských vlků budou vzorky jejich trusu podrobeny genetické analýze.
Pozorování a genetické rozbory z ostatních lokalit v České republice prokázaly, že se vlci na území Čech přirozeně rozšířili z jejich středoevropské nížinné populace převážně ze Saska a Polska. Informace o jejich vysazování jsou tedy pouhou fámou.
Vyhubení vlků a s ním spojené narušení přírodní rovnováhy má svůj původ v lidském strachu, přestože napadení člověka vlkem u nás není zdokumentováno.
Další důvod pro vyvraždění těchto šedých pánů lesa představovaly majetkové důvody. Domestikované zvíře je pro vlka nejsnazší kořistí a také myslivci jej považují za svého konkurenta. "Na ochranu stád slouží pevné ohrady nejlépe doplněné o elektrický ohradník a dále vycvičený pes pasteveckého plemene. Na všechna tato opatření lze čerpat dotace," uvedl Jiří Neudert, zoolog Správy CHKO Třeboňsko.
Stát chovatelům domestikovaných zvířat i vyplácí náhrady škod.
Vlčí populace na Třeboňsku bude dále bedlivě monitorována.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.