Přihlásit

Rys Kryštof si v kraji zvykl. Loví a beze strachu přechází silnice (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

JIŽNÍ MORAVA
Už téměř dva roky brázdí Moravský kras rys ostrovid, který od zoologů dostal jméno Kryštof. A od loňského června jeho pohyb po jižní Moravě díky telemetrickému obojku bedlivě sledují odborníci z Mendelovy univerzity v Brně. Zjistili tak například, že Kryštof za poslední rok překročil téměř pětsetkrát čtyři úseky silnic, kudy denně projede až pět tisíc aut.
"Je zřejmé, že mladý samec se na zdejší podmínky adaptoval a ani tento přechod mu nedělá velké problémy," poznamenal zoolog Martin Duľa z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity.
Přesto se ochranáři v souvislosti s rysem bojí kromě pytláků hlavně úmrtí na silnici. Ačkoliv je zvíře aktivní především ve večerních a nočních hodinách, kdy už provoz nebývá tak hustý, odborníci upozorňují řidiče, aby byli obezřetní. "Kryštofa sledujeme však i kvůli tomu, abychom věděli, zda v Moravském krasu stále setrvává," dodal Duľa.
Rys se pohybuje na ploše o 280 kilometrech čtverečních a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se chystal přesídlit. Jelikož ale jde o mladého samce, nedá se to vyloučit. V Moravském krasu se totiž nemůže pářit, samičky se tu nevyskytují.
Kraj je však pro zvíře atraktivní díky dostatečné nabídce potravy. Nejčastěji loví srnce, někdy i muflony. Rys se tak aktivně podílí na regulaci vysokého stavu kopytníků, ale i na změně jejich chování. To může mít pozitivní účinky. "Jedním z příkladů je redukce škod na lesních porostech a jejich přirozená obnova," nastínil Duľa.
Rys Kryštof, kterému odborníci odhadují tři až čtyři roky, doputoval do Moravského krasu před dvěma lety z Beskyd. Na jižní Moravě se největší kočkovitá šelma v České republice objevila po dvaceti letech. Nejpočetnější populace rysa žije v jihozápadních Čechách a v oblastech Bavorska a Rakouska, kde se pohybuje okolo 60 až 80 dospělých zvířat

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.