Přihlásit

Medvědí rodinka v Krkonoších? Viděl ji polský turista. Nikdo jiný (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Muž, který medvěda se třemi medvíďaty viděl, tvrdí, že se mláďata zvedala na zadních tlapách. Jedná se o jejich charakteristickou pózu.

Krkonoše
Medvěda, obklopeného třemi mláďaty, spatřil na polské straně Krkonoš polský návštěvník hor na stezce v Soví dolině na úpatí Sněžky. Viděl je údajně ze vzdálenosti sto metrů. Vyděšený turista zalarmoval policii a ta následně pracovníky polské části Krkonošského národního parku. Medvědí rodinku se jim dosud nepodařilo objevit.

ZATÍM BEZE STOPY
Přítomnost medvědů jsme prozatím nebyli schopni potvrdit. Situaci stále vyšetřujeme," vyjádřil se Michał Makowski z Polského Krkonošského národního parku. "Muž, který je viděl, tvrdí, že se mláďata zvedala na zadních tlapách. Jedná se o jejich charakteristickou pózu. Ale na druhé straně neexistuje žádný důkaz. Například neexistují exkrementy. Pokud by medvědi někde zůstali, byly by tam. Stále považujeme zprávu za nepotvrzenou a pracujeme na jejím potvrzení nebo vyloučení," dodal. Pokud by se výskyt medvědů potvrdil, šlo by o historickou událost. Medvědi se totiž naposledy objevili v Krkonoších před 216 lety! Poslední medvěd byl uloven na české straně hor v roce 1802 v Obřím dole. Medvědi jsou zvyklí putovat na velké vzdálenosti, mohli se proto dostat do Krkonoš z jiné části Evropy. "Mohou migrovat krátkou dobu po několika stovkách kilometrů. Medvědice může být v Krkonoších od podzimu, mláďata mohla porodit v zimě," uvedli polští ochranáři.
"Aby se medvědi objevili po dvou stech letech v Krkonoších, skutečně nelze vyloučit. Přebývají v Karpatech a mohli se dříve či později vydat na takovou cestu. Jsou zvyklí migrovat stovky kilometrů," prohlásil pro Radio Wroclaw polský přírodovědec Roman Rampala. "Případ v tuto chvíli monitorují zoologové," upřesnil Radek Drahný ze Správy KRNAP. Národní park situaci nepodceňuje.
"Zprávu považujeme za seriózní.
Pokud by se jednalo o menší zvíře jako například rysa, kteří se také vyskytují v Krkonoších, tak by snadno mohlo dojít k záměně.
Ale aby si turista spletl medvěda, ještě k tomu se třemi medvíďaty, není pravděpodobné," vysvětlil postoj českého Krkonošského národního parku. Podle něj není důvod k panice, bezprostřední nebezpečí turistům nehrozí, nicméně měli by se striktně držet vyznačených turistických cest.

NIC NENÍ NEVYLOUČENO
Radek Drahný považuje za vyloučené, aby medvědice zamířila do Krkonoš s mláďaty. "Mohla se dostat do našich hor nepozorovaně a mláďata přijít na svět až tady. Určitě ale nemohla migrovat z pravděpodobně více než stokilometrové vzdálenosti s mláďaty," řekl. Podle některých vyjádření se medvěd objevil v Krkonoších před třiceti lety. "Nedaleko hranic u Grzbietu Lasocki (Pomezního hřebene) na počátku 90. let dvacátého století byly několikrát nalezeny stopy hnědého medvěda," upozornil Konrad Wolski v diskusi, která se rozvířila ke zprávě polského Krkonošského národního parku KPN. I podle přírodovědců tehdy medvěd mohl spát v zimě v oblasti Jarkowic u českopolských hranic a na jaře zamířit na východ do Karpat. Před dvěma lety se vyrojily nepotvrzené informace o výskytu medvědů s mláďaty v okolí polské Lubaně.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.