Přihlásit

Myslivci otevřeli na Roštejně novou prohlídkovou trasu (Jihlavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Architekti si pohráli s přírodními materiály, expozice je určená rodinám

Doupě
Kolem loveckého hradu Roštejna se rozléhá myslivecké troubení. Hudební nástroje Babylonských trubačů ohlašují začátek honu. Příslušníci cechu svatého Huberta v zeleném příchozím ukazují, jak to vypadá při lovu.
"Nejslavnostnějším okamžikem celého dne je výřad, při kterém myslivci dané místo ohraničí a vystaví ulovené kusy. Mravní povinností každého myslivce je účastnit se výřadu a vzdát poctu skolené zvěři," vysvětluje šéfredaktor časopisu Myslivost Jiří Kasina na malém pódiu v předhradí. Novou hradní expozici mohli návštěvníci poprvé vidět o prvním prázdninovém víkendu. Výstava v hradním ochozu se věnuje lesu a myslivosti, tematicky ji proto v sobotu zahájili myslivci.
Podle kastelánky Kateřiny Rozinkové je expozice určená především pro rodiny, které ji procházejí samy bez průvodce. Na nové trase s botanickým sálem, mraveništěm či nočním lesem architekti využili přírodní materiály, po zdech se pohybují zvířecí stopy a siluety.

KASTELÁNKU PŘIJALI DO ŘAD MYSLIVCŮ
Kasina hned na úvod připomněl tradici myslivosti, která je na seznamu nehmotného kulturního dědictví České republiky. S hradem je především lovectví neodmyslitelně spjato, což zdůrazňuje i nová trasa. "I proto dnes slavnostně přijmeme kastelánku Kateřinu Rozinkovou do řad myslivců," zahájil pasování Kasina a třikrát se dotkl kastelánčina ramene pasovacím tesákem. Po vystoupení Babylonských trubačů se na pódiu s kufříkem v ruce objevil Pavel Kumžák, který se zabývá vábničkami. Úkolem posluchačů bylo uhádnout zvíře podle zvuku.
Kumžák předvedl mimo jiné kukačku, křepelku či bažanta. Opodál si návštěvníci mohli prohlédnout i podržet různé druhy ptactva. V současnosti část hradu stále pokrývá lešení. Kvůli opravám tak bude letos nově otevřená trasa jedinou přístupnou.
Do následujícího roku má být zrekonstruována hlavní část hradu s novou historickou expozicí. Podle kastelánky bude pravděpodobně přístupná od příštích letních prázdnin. Opravy skončí v roce 2021.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.