Přihlásit

Josef Talský, ornitolog evropského významu (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přírodovědec, který zasvětil celý život výzkumu ptactva, zejména na Novojičínsku

Významné osobnosti
Josef Talský byl učitelem, přírodovědcem a evropsky uznávaným ornitologem. Patřil k prvním u nás, kteří na začátku 20. století vytyčili nový a moderní směr v ornitologii; byla tehdy pojímána víceméně faunisticky. Talský vnesl do ornitologie přísně vědecké rozměry.

PŘÍRODA JAKO OSUD
Narodil se 21. března 1836 v Moravičanech u Mohelnice, kde byl jeho otec učitelem. Už jako chlapec se velmi zajímal o přírodu, přičemž k tomu měl ideální podmínky. Bylo zde Moravičanské jezero, plno rybníků, podél řeky Moravy řada slepých ramen. Rád naslouchal vyprávění rybářů nebo myslivců, sbíral ptačí pera a kreslil ptáky. Začal studovat na německé reálce v Uničově, ve vzdělávání pokračoval na učitelském ústavu v Olomouci. V roce 1856 zakončil studium zkouškou, takže mohl vyučovat technické předměty na nižších reálných školách. A ještě v témže roce dostal nabídku vyučovat na německé nižší reálné škole v Novém Jičíně. Ta se později přeměnila na měšťanskou školu, kde pak Josef Talský vyučoval čtyřicet let. V roce 1895 z Nového Jičína odchází a stává se v olomouckém vlastivědném muzeu kustodem. Zde působil až do své smrti v roce 1907.

SBÍRKA PTACTVA
V Novém Jičíně se seznámil s ornitology bratry Schwabovými, od nichž se naučil nejen preparátorskému umění, ale i dalším odborným ornitologickým dovednostem. Vlastně se tak vzdělával. Velkým popudem byla i ornitologická sbírka obou bratrů. Od roku 1860 začal tvořit svou vlastní sbírku, kterou po odchodu do penze v roce 1895 odprodal městskému muzeu v Novém Jičíně. Šlo o několik stovek exemplářů. Sbírka ptáků pocházela z jeho vlastních sběrů, ale také z darů od jiných sběratelů z celého Rakousko-Uherska. Do sbírky přispěl také věhlasný Alfred Edmund Brehm, který měl v Novém Jičíně dokonce přednášku, ale také Václav Čapek nebo Viktor Tschusi zu Schmidhofen. Velká část exemplářů Talského sbírky pochází z Novojičínska; Poodří se hodně podobá okolí Moravičan. Publikační činnost Josefa Talského byla velmi rozsáhlá, psal česky i německy do mnoha časopisů i vědeckých či odborných publikací, například do ornitologického časopisu Die Schwalbe. Formuloval vlastní poznatky o tom, jak pozorovat ptáky a geograficky zařazovat jejich výskyt. Zabýval se odbornými postupy při preparaci ptáků a savců vhodných jako učební pomůcky do škol.

CESTA DO EVROPY
Byl rovněž aktivním členem ornitologických společností českých i německých. Na I. mezinárodním ornitologickém kongresu v roce 1884 ve Vídni se seznámil s korunním princem Rudolfem Habsburským, který mu přispěl darem do jeho sbírek.
Pozván byl na další podobný kongres v roce 1891, který se konal v maďarské Pešti. Na exkurzi u Blatenského jezera se mu podařilo chytit vzácnou volavku vlasatou. Ta je dnes ve sbírkách Muzea Novojičínska.
Talský se zúčastnil i jiných akcí, například mezinárodních kongresů v Sarajevu a v Londýně.
Byl pozván i na sjezd berlínské ornitologické společnosti v Hamburku a na ostrově Helgoland, kde měl pozoruhodnou přednášku.
Osobnost Talského je představena ve stálé expozici historie Nového Jičína v Žerotínském zámku, sídle Muzea Novojičínska. Stal se čestným členem Vlasteneckého spolku muzejního, město Moravičany ho jmenovalo čestným občanem.
V roce 1895 mu císař František Josef I. udělil Zlatý záslužný kříž. Josef Talský zemřel 21. prosince 1907 v Olomouci.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.