Přihlásit

Jehňata roztrhal vlk, ale střelbou je bránit nemůžu, zoufá si chovatel (usti.iDNES.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

O devět jehňat přišel chovatel východofríských ovcí v Chřibské na Děčínsku. Ve výběhu je v noci roztrhal vlk. O výši odškodného, které nyní posoudí kraj a ministerstvo financí, si ale chovatel nedělá velké iluze.

"Možná je to první případ a určitě ne poslední. Pro mne osobně je to tragédie," řekl chovatel, který si nepřál zveřejnit své jméno. Vlk na jeho jehňata zaútočil v noci na pátek.
Chovatel má u svého domu pouze stádo starších ovcí, které dojí a z mléka vyrábí sýry. Jehňata byla v jiném, vzdálenějším oploceném výběhu, a chovatel je našel roztrhaná až po dvou dnech.
"Bylo tam jedenáct letošních jehňat všech sedmi matek. Celý letošní ročník je v prčicích. Mrtví jsou tři beránci a šest jehniček, které měly šest roků dávat mléko. Jen na mléku je tak ušlý zisk 150 tisíc korun a kraj mi zřejmě pošle jen patnáct tisíc korun. Řeším to poprvé, ale nedělám si žádné iluze. A to nevím, zda zbylá jehňata nepojdou ze stresu," posteskl si chovatel, u kterého škody zjišťovala správa CHKO Lužické hory.

Jedna z největších škod po vlčím útoku
"Kolegové byli v pátek na místě odebírat vzorky DNA a podle toho, co viděli, si myslí, že to s největší pravděpodobností vlk byl," potvrdila Karolína Šůlová, mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Podle ní jde také o jednu z největších škod po útoku vlka. "Před čtrnácti dny vlk zaútočil na stádo i v Doubici na Děčínsku, ale škoda nebyla tak velká," sdělila Šůlová.
Jaké odškodné chovatel dostane, nyní posoudí kraj a ministerstvo financí. Rozhoduje i zabezpečení stáda.
"Ať to bude jakkoli, pro mne to bude zlomek reálné ceny," zmínil chovatel, který v ohradě našel jednu částečně sežranou ovci, další byly zardoušené, roztrhané a některé měly jen ukousnutý ocas.
"Vybijí celou ohradu a snědí půlku zvířete. Je to zoufalé. Jehňata jsem rodil v minus deseti stupních, vstával k nim v noci a jedno jsem odkojil na lahvi. Je to hrozná rána a střelbou se bránit nemůžete. V ochraně vlk vede sto ku jedné proti ovcím," zlobil se chovatel.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.