Přihlásit

Pojďme vystřílet všechny vlky. Anebo broumovské farmáře (krajskelisty.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Farmáři na Broumovsku přišli s logickou žalobou proti státu. Chtějí, aby jim stát povolil vystřílení celé vlčí populace, která se na Broumovsku usadila. Od prosince 2015 jim vlci roztrhali 150 ovcí, osm telat, šest koz. Škodu hradil kraj, a to v celkové výši 297 tisíc korun. Letos byly schváleny tři další žádosti o odškodnění ve výši téměř 16 000 Kč. A broumovským farmářům se to samozřejmě nelíbí, jejich podnikáním je chov ovcí, nikoliv nekonečné žádosti na kraj, kde není jisté, jestli vůbec odškodné dostanou. Odpovědí vždycky může být – to vám potrhali psi, ne vlci.

Zásadním sdělením farmářů, z mého pohledu, je pak to, že vlci ztrácejí svou plachost. Což považuji za nebezpečné. Stádo hospodářské zvěře vlci berou jako stádo nemocných a blbých. Ovce příliš neutíkají, neskrývají se, pudy jim překroutila domestikace. Ovce prostě nemají nepřátel, člověk se o ně stará. A vlk mezi ovcemi loví nejen pro obživu, ale také z prosté radosti z lovu. Není pak neobvyklé, když farmář nalezne ve stádě potrhaných několik kusů ovcí, z kterých si vlci, no, ani neodkousli. Prostě ovce jen zabili.

Vlk a děti

Ztráta plachosti je ovšem nebezpečná. Ano, vlk na člověka neútočí. Ale vlci, kteří postupně ztrácí svou plachost? Nehrozí, že se noviny začnou brzy plnit zprávami o zadávených dětech? V zemi, kde je houbařství brané za národní sport? Však co dokáže vzteklý pes s malým dítětem víme z mnohých zpráv. Napadení vlkem by bylo horší, ten za zády nemá páníčka. Ale přesto můžeme možnost takového napadení dát spíš do říše pohádek a bájí, protože člověk divoké zvěři páchne nebezpečím, cizotou. Mýdlo tak chrání člověka nejen před žloutenkou, ale i před vlky, dalo by se říct. Zároveň tady můžeme poukázat na náznak jisté manipulace, která by mohla chtít ve společnosti vyvolat poptávku po vyhubení vlků. Chraňte své děti, protože my chceme chránit své ovce. Ale to je jen dohad.

Mohli bychom tu, prosím, bydlet?

A i přesto nejde, jak se pokouší broumovští farmáři, požadovat vyhubení celé populace vlků v České republice. Proč? Nu, nejsme výhradními majiteli země. Zemi mohou užívat i divoká zvířata (a ne, nemusí se dovolit u Evropské unie, českého parlamentu nebo broumovských starostů). Divoká zvířata se chovají divoce. Samozřejmě, že nám vyhovovalo, když jsme v přírodě mohli narazit tak maximálně na komáry a několik žab. Přesto nemáme právo požadovat vystřílení jednoho druhu zvířete, protože nám to trochu překáží v pohodlném životě.

Homo sapiens sapiens?

Farmáři z Broumovska patří do druhu homo sapiens sapiens. Ten se profiluje světu jako člověk rozumný. Tedy člověk, který se dokáže s nástrahami přírody poprat rozumem, nikoliv drápy a zuby. Jako jediné možné řešení pro broumovské farmáře může být jen toto: Milí pánové, zapojte mozek, braňte se rozumem. Nevystrkujte drápy, neceňte zuby, to dělají zvířata, která jako vývojovou výhodu zavrhli mozek a dali na časem ověřené zuby a drápy. Přijde mi, že farmáři z Broumovska čekají, až to někdo udělá za ně. Ale proč? Jsou to jejich ovce, měli by je chránit. Přemýšlet, jak je chránit. Vystřílením vlčí populace? Jistě, i tak by si stáda ochránili, ale za cenu vyhubení vlků, kteří na Broumovsko patří stejně jako broumovští farmáři. Ne-li víc.

Lidská arogance

Místo brečení by si broumovští farmáři měli sednout a vymyslet skutečnou strategii, jak problém vyřešit bez použití zbraní. Pokud si stěžují, že ochranná opatření ve formě ohradníků a pasteveckých psů v Sasku nefungují, ať systém ochrany vylepší. Případně ať ministerstvo životního prostředí zadá poptávku pro startup. Si pište, že do půl roku tu máte řešení jako na dlani. Řešení, které bude fungovat. Ale ne, v rámci lidské arogance budou broumovští farmáři požadovat vyhubení celého jednoho zvířecího druhu. Není to trochu přes čáru? 

Štěpán Cháb

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.