Přihlásit

Orli oběťmi travičů (Vesmír)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mrtvý orel mořský, objevený v březnu na Strakonicku, je jen za tento rok s největší pravděpodobností osmnáctou obětí otrávených nástrah mezi divoce žijícími zvířaty.
I v tomto případě podle polohy ptáka na břiše s roztaženými křídly a zatnutými pařáty lze s velkou pravděpodobností soudit na otra vu zakázaným jedem - karbofuranem.
Mrtvý pták byl označen kovovým kroužkem kroužkovací stanice Národního muzea, a tak ornitologové znají i jeho historii. Byl to dospělý osmiletý pták, okroužkovaný jako mládě v jižních Čechách. Touto dobou už mohl mít partnera a hnízdit. Velkou část života měl ještě před sebou. "Mohl žít klidně dalších deset až dvacet let," vysvětluje Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické.
"Otrávené nástrahy jsou u nás více než padesát let zakázané a za jejich pokládání může jít člověk na osm let do vězení, přesto lidé tyto středověké metody k hubení domnělých škůdců stále používají. Každoročně tak zabijí desítky ptáků, včetně extrémně vzácných a ohrožených dravců. Jen orlů mořských zlikvidují traviči v Česku třeba i více než deset ročně," upozorňuje Zdeněk Vermouzek.
Orel ze Strakonicka není zdaleka poslední obětí. Za letošní rok už ornitologové zaznamenali úhyn celkem pěti orlů mořských, třinácti kání, dvou luňáků červených a třinácti savců. Příčinou byla nejspíš právě otrava karbofuranem.
Česká společnost ornitologická má ptačí kriminalitu v hledáčku již od roku 2000, bojuje proti ní v rámci programu Volná křídla a projektu PannonEagle Life (www.imperialeagle.eu/cs). Za tu dobu ornitologové zaregistrovali vedle nejrůznějších způsobů likvidace ptáků i stovky otrav. (Více na www.karbofuran.cz a www.birdlife.cz).

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.