Přihlásit

Mezinárodní projekt chce rozšířit populaci rysa ostrovida (ČRo - plzen.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rys ostrovid stále patří mezi silně ohrožené druhy, na jeho ochranu a také rozšíření populace se teď zaměří mezinárodní projekt 3lynx, na kterém se podílí Čechy, Bavorsko a Rakousko.

Není to náhodou, tato šelma totiž hodně cestuje a za svůj život vystřídá území minimálně dvou států. S Martinem Strnadem z Agentury ochrany jsme se byli podívat ve Vojenském prostoru Boletice. "Tady vidíte fotopast s takzvaným bílým bleskem, protože rysa chceme pozorovat hlavně v noci," vysvětlil. Rys byl do volné přírody ve střední Evropě uměle znovu vysazen v 70 letech minulého století, v 90. letech populace zaznamenala nárůst, ale teď rysů opět ubývá. Příčinou je hlavně pytláctví.

Rys je pro lovce stále velmi atraktivní trofejí a někteří myslivci ho považují za škůdce. "Pokud by se míra pytláctví snížila, tak si populace poradí sama. Dlouhodobá data ukazují, že zvěř neubývá ani v oblastech, kde rys žije přes dvacet let. Chceme proto spolupracovat s myslivci a lesní správou napříč hranicemi," řekla Tereza Mináriková ze společnosti Alka Wildlife.

Výzkum 3lynx potrvá do roku 2020 a budou se na něm podílet i další evropské země, jako například Itálie nebo Slovinsko.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.