Logo
Vytisknout stránku

Národní park Nízké Tatry slaví 40 let od založení (ekolist.cz)

Jmenují se sice Nízké Tatry, ale přírodními scenériemi si tyto hory v ničem nezadají se svou o něco vyšší "sestrou", Vysokými Tatrami na severu. Jejich půvaby oceňují turisté ze Slovenska i zahraničí, kterých jsou na hřebenech s velkými batohy na zádech k vidění celé zástupy. A v zimě jsou Nízké Tatry lákadlem pro milovníky zimních sportů. Národní park Nízké Tatry (NAPANT) byl vyhlášen nařízením slovenské vlády před 40 lety, 14. června 1978, a je největším národním parkem v zemi.

Pro turisty ze Slovenska, ale i z Česka nebo z Polska, jsou Nízké Tatry jedním z nejznámějších slovenských pohoří. Na několikadenní hřebenovou túru láká milovníky turistiky kromě přírodních krás i hustá síť turistických útulků, takže mohou každou noc strávit pod střechou. Především západní část Nízkých Tater s horami Ďumbier, který je s 2043 metry nad mořem nejvyšším bodem parku, a Chopok proto kvůli počtu návštěvníků často připomíná spíše městské korzo.
Pochody po turistických stezkách mohou zájemci proložit návštěvou několika zpřístupněných jeskyní. K těm nejoblíbenějším patří Demänovská jeskyně svobody. Část pohoří postihla v roce 2004 ničivá kalamita. I když vichřice tenkrát mnohem více postihla Vysoké Tatry, i v Nízkých Tatrách zničila 2000 hektarů lesa a lesníci museli na čas uzavřít některé značené cesty.
Národní park Nízké Tatry se rozkládá na území tří slovenských krajů - Banskobystrického, Žilinského a Prešovského. Od roku 1997 má rozlohu 728 kilometrů čtverečních a jeho ochranné pásmo 1102 kilometrů čtverečních, při svém založení byla jeho rozloha větší. Rozlohou je největším z devíti slovenských národních parků. Turisté se zde mohou potkat i medvědem, vlkem nebo rysem, na hřebenech jsou k vidění kamzíci.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.