Přihlásit

Na komínech chemičky se vylíhlo pět sokolích mláďat (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na komínech chemičky v Záluží u Litvínova se vylíhlo pět sokolích mláďat. Ornitolog spolu s hasiči museli vylézt do stometrové výšky, aby malé dravce okroužkovali. Od roku 2011 se v chemickém areálu Unipetrolu na Mostecku narodilo 23 sokolích mláďat. Informoval o tom mluvčí společnosti Pavel Kaidl.

Pět mláďat přivedly na svět dva sokolí páry. První pár s dvěma mladými a samičkou, která přilétla z německých Drážďan, zahnízdil na komíně teplárny. Druhý pár, který vyvedl tři mláďata, se usadil na komíně etylenové jednotky. "Je to opravdu unikátní záležitost mít dva páry na jednom místě," řekl ornitolog ze sdružení ALKA Wildlife Václav Beran. "Sokoli jsou totiž teritoriální dravci a většinou si své území hájí. Litvínovský výrobní areál je ale dostatečně rozsáhlý na to, aby v něm mohly žít páry dva."

Mláďata byla v době kroužkování na světě deset dnů. "Vylíhli se celkem tři samičky a dva samečci a kroužkování se jim samozřejmě vůbec nelíbilo. Nebyl to ale až takový problém, protože mláďata byla v ideálním věku. U takto starých mláďat je kroužkování jednoduché, člověk je bez problému chytne do ruky, lehce s nimi manipuluje a po pár minutách je hotovo," uvedl ornitolog.

Při kroužkování odborníci do každého hnízda nainstalovali fotopasti, díky kterým ornitologové monitorují vývoj mladých sokolů. Za pár dnů by měla mláďata vylétnout z hnízda a za další zhruba měsíc svůj rodný komín opustí.

Mláďata sokola se nedávno vylíhla také na ochozu komína teplárny v Trmicích nedaleko Ústí nad Labem. Ornitolog začátkem května okroužkoval tři mladé dravce

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.