Logo
Vytisknout stránku

Mláďata sokolů opouštějí hnízda. Vrátí se turisté (Vyškovský deník)

Blanensko
Dvě ze čtyř mláďat sokolího páru z Býčí skály v Moravském krasu vylétla z hnízda. "První odletělo minulý pátek. Pak se ovšem vrátilo do hnízda a vylétlo znovu v neděli," přiblížil ornitolog René Bedan. Do okolí se díky tomu brzy vrátí turisté.
Druhé z mláďat opustilo hnízdo v pondělí. Zbylá dvě zatím vyčkávají. "Předpokládáme, že vyhnízdí do konce týdne. Obvyklý je denní rozestup. Překvapivě se tak letos neděje," upozornil Bedan.
Sokolí pár žije na Býčí skále již druhým rokem. Do oblasti se dravci vrátili po padesáti letech. O rok dříve se na utajovaném místě v krasu usídlil i druhý pár. V jeho hnízdě se také vylíhla čtyři ptáčata.
Stejně jako loni uzavřeli zaměstnanci správy chráněné krajinné oblasti prostor kolem Býčí skály, aby vylíhnutí a vyhnízdění ptáků bylo úspěšné. "O víkendu se konají tradiční dny otevřených dveří Býčí skály. Oblast před jeskyní tedy zpřístupníme," uvedl Radovan Mezera ze Stráže přírody. Prostor nad Býčí skálou chtějí strážci přírody hlídat ještě měsíc po vyhnízdění.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.