Přihlásit

Tragická vůně senoseče: osud mláďat jitří emoce (Táborský týden)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ZA SPOLEČNOU VĚC, ALE I PROTI SOBĚ 

Úmrtí mláďat zvěře během sečení trávy na zemědělských plochách je v současnosti hodně žhavým tématem.

Senoseč. Slovo, které se v poslední době často skloňuje nejen v souvislosti se zemědělci, ale také s myslivostí.
Právě sečení trávy na lukách je totiž každoročně velmi truchlivým obdobím pro mláďata srn, zajíců, koroptví a další drobné zvěře, které se následkem této nutné činnosti stávají oběťmi zemědělské techniky.
Jedná se o problém, který bezesporu existuje a nenalézá stoprocentní řešení. Některé iniciativy a kampaně ho vedle své chvályhodné snaze zvěři pomoci téměř démonizují, což ovšem vyvolává zlostnou reakci myslivců i zemědělců.
Ať už jsou ale vzájemné půtky jakkoliv vyhrocené, společným cílem znesvářených stran, ale i těch, kteří stojí mimo oba tábory s touhou pomoci, by měla být co možná nejúčinnější prevence. Problému úmrtí srnčat a jiných mláďat při senoseči se už řadu let intenzivně věnuje několik iniciativ. K těm nejznámějším a nejviditelnějším patří Stop! sečení srnčat a Za živou krajinu.

SILNÝ HLAS INICIATIV
Spolu s vlastní intenzivní činností na záchranu co největšího množství mláďat provádějí osvětu v médiích i na sociálních sítích. Lidé jsou vyzýváni k pomoci a odhození lhostejnosti v otázce tohoto problému. Kampaně nabízejí veškeré informace ke své činnosti i návod, jakým způsobem se do boje za minimalizaci následků senoseče na mláďatech zapojit. Vyzývají také ke spolupráci s mysliveckými spolky a samotnými zemědělci v jednotlivých regionech. Ruku v ruce s touto chvályhodnou činností však ve své kampani mnohdy staví právě myslivecké spolky i práci zemědělců do krajně negativního světla.

A ZEMĚDĚLCI?
Vladislav Hájíček, předseda Agra Březnice a místopředseda představenstva Okresní agrární komory: "Ty věci nevycházejí ze životního prostředí, ale odněkud z neziskového sektoru. My sečeme porosty, a ne zvířata. Nejsme žádní vrazi, jak je lidem podsouváno, ale prostě jen děláme zemědělskou činnost, jako ji dělali naši předkové. Tyto kampaně se snaží házet zemědělce a myslivce do obrazu, že nerespektují zákon.
Důležité je ale říct, že máme první seče za sebou a na pěti stech hektarech jsme zasekli jediné srnče.
V té samé honitbě srazí za rok auta 29 kusů zvěře. To ale nikdo takhle rázně neřeší. Další věcí je, že srnčí zvěř je přemnožená, a proto je i více těchto střetů na silnicích.
Směřujeme k tomu, že to dopadne jako s divokými prasaty. Když na to tehdy zemědělci poukazovali, kraj a životní prostředí myslivcům zakazovaly prasata střílet. Dnes povolují je likvidovat jakýmkoliv způsobem. To je proti zdravému rozumu. A stejné je to se srnkami. Je třeba říct, že mezi námi a myslivci existuje dohoda, že než začneme sekat louku, projdou pole. My jsme tady navíc chovatelé dojnic, takže první sklizeň píce probíhá v době, kdy srny ještě nekladou. Seče se do velikosti pivní flašky, a tam se srnče neschová. Je třeba nazývat věci pravými jmény, a ne tu dělat tyto negativní kampaně."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.