Přihlásit

Divoké kachny postupně mění životní styl (Týdeník Domažlicko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Horšovský Týn
Březňačky - je lidový název pro divoké kachny, nejznámější zástupkyně vodních ptáků našich stojatých i tekoucích vodních ploch. Nápadně vybarvené samce a nenápadné hnědé samice pozná snad každý, v posledních letech je můžeme potkat nejen u vody, ale i v místech, kde bychom je nečekali. V minulosti plachý lovný druh je dnes poloochočeným obyvatelem města i oblíbenou atrakcí. Například kachní námluvy na parkovištích před markety (hlavně tam, kde jsou ostrůvky hustých křovíček a je to kousek od vody) se zdržuje jedna samice kachny divoké a jeden až tři kačeři.
Proplétají se mezi zaparkovanými automobily a občas si zobnou rohlík, který jim tam někdo nadrobí. Jaká situace je v našem krajském městě, jsem se zeptal pana Makoně, předsedy spolku DESOP:,,V Plzni je to Kaufland na Roudné, Luna na Borech, Penny na Doubravce. Jaro co jaro volají desítky nakupujících, že kachny nelétají, hrozí jim tam nebezpečí a chtějí, abychom je přijeli odchytit.
Málokdo však ví, že samice tam má někde v křovíčku schované hnízdo, do kterého snáší vejce. Každý den jedno a každý den laškuje s přítomnými samci. To, že divoké kachny čím dál častěji hnízdí daleko od vody a vodní hladiny, je vcelku, alespoň v Plzni, dnes již běžná věc. Kachny zareagovaly na opakované sekání zelené bermy na Denisově nábřeží a stěhují se dál od vody i z důvodu bezpečnosti hnízda před predátory. To, že samice pak k hnízdění využívají i atypická místa, je důkazem toho, jak volně žijící druhy živočichů reagují na změnu krajiny a přizpůsobují se změnám prostředí. Ve své podstatě jim nic jiného nezbývá a i v těchto případech to svědčí o jejich mimořádné dokonalosti. Byť nám lidem se to může jevit jako hloupost či extrém, divoké kachny to mají dobře vymyšlené a vědí, co dělají,'' dodal pan Makoň.
Před několika lety jsem psal o kachnách v Horšovském Týně. Nejvíce se jich shromažďovalo u lávky u kina nebo na rybnících v parku. Při krmení minimálně opouštěly vodu a měly z lidí respekt.
Letošní jaro bylo obzvlášť zajímavé. Kachny bez ostychu pózují u Penny, před obchodním domem Radbuza, v parku se prochází po cestách, u lávky houfně vylézají za potravou.
Souhlasím s panem Makoněm, divoké kachny vědí, co dělají.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.