Přihlásit

Nejvíc jelenů uvidíte pod Zámeckým kopcem (ČRo - pardubice.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Největší farmu jelení a dančí zvěře v našem kraji založili manželé Kučerovi. O prostor nouzi nemají, k jejich zámku v Nových Hradech patří velké pozemky.

Areál zámku v Nových Hradech se neustále proměňuje. Manželé Kučerovi, kteří zámek koupili před 21 lety, rok co rok budují nové zahrady a také ohrady pro jelení a dančí zvěř. S chovem začínali před 15 lety a dnes se na svazích okolo zámecké zahrady pase přes 550 kusů jelenů a daňků.

Z očí do očí
Stáda si můžete prohlédnout třeba z vyhlídkové plošiny. Postavená je přímo u ohrady jelenů, poblíž barokní sýpky. "K jelenům se návštěvníci dříve mohli dostat až přímo do ohrady, bylo to v době, kdy se zvířata pásla přímo na svahu Zámeckého kopce," vysvětluje majitel zámku Petr Kučera.
"Ze zámeckého kopce jsme ale jeleny museli přesunout jinam, na kopci teď máme založenou hektarovou anglickou zahradu a letos bychom tam rádi vybudovali také vyhlídkovou cestu až k vrcholu. Návštěvníci se tedy teď přímo mezi jeleny nedostanou. Ale i z vyhlídkové plošiny mohou mít zvířata na dosah ruky a případně je nakrmit, budou-li ovšem zodpovědní a přinesou si jen tvrdé pečivo," dodává Petr Kučera.
Během dvou desítek let manželé Kučerovi zámecký areál v Nových Hradech zásadně změnili. Z opuštěného zámku se stala opět honosná budova, uvnitř si můžete prohlédnout expozici historie nábytku. Okolo zámku najdete několik typů zahrad, můžete navštívit muzeum cyklistiky, expozici anglických klobouků, zelené divadlo nebo labyrint.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.