Logo
Vytisknout stránku

ZKM 454 - zapomenutá česká malorážka (idnes.cz - blog)

7. února 1950, ČSR - z odletové dráhy pražského letiště startuje vojenský speciál. Na palubě letadla jsou kromě vysokých důstojníků lidové armády taktéž vybraní techničtí specialisté národní zbrojovky. Místo přistání - Tel Aviv.

Ač malý stát, patřilo Československo v předválečném období ke zbrojním velmocem. Československé zbrojovky vyráběly řadu pěchotních zbraní, které patřily do světové špičky. Připomeňme si například proslavený lehký kulomet vz. 26, který v licenční modifikaci BREN (zkratka Brno-Enfield) pomáhal spojencům na všech frontách druhé světové války. Další velmi známou zbraní byla pěchotní puška vz. 24 se závěrem typu Mauser, kterou mnozí odborníci považují za nejlepší vojenskou opakovací pušku historie.
Krátce po druhé světové válce se čeští konstruktéři vrátili k rýsovacím prknům a v druhé polovině roku 1945 zkonstruoval tehdejší vedoucí konstrukční kanceláře brněnské zbrojovky Josef Koucký vojenskou malorážku ZKM 454. Opakovací puška vycházela z osvědčeného civilního modelu ZKM 451 a měla svým vzhledem a především svými parametry, které kopírovaly pěchotní pušku, sloužit k armádnímu výcviku.
Zbrojovka Brno vyrobila ověřovací sérii a vzorky z této série byly odeslány do mnoha zemí k testovacím účelům. V roce 1947 se tak naše malorážka dostala například do Peru či Venezuely. Velký zájem o naši zbraňovou techniku měl i nově vznikající židovský stát, který vedle mnoha jiných zbraní projevil zájem taktéž o 600 kusů této cvičné malorážky. Česká delegace předváděla zbraně přímo v Izraeli, ale kontrakt nakonec uzavřen nebyl a tato nádherná zbraň upadla v zapomnění. Stejný osud naštěstí nepotkal civilní verze malorážek a světlo světa spatřily další modely navazující na úspěšnou ZKM 451. Dnes nabízí zbrojovka moderní řadu CZ 455 s širokým portfoliem modelů, od běžných loveckých až po sportovní speciály se silnostěnnou hlavní.
Samotná ZKM 454 poměrně věrně kopíruje vzhled pušky vz. 24, která byla před válkou a krátce po válce hlavní zbraní ve výzbroji Československé armády. Celopažebená zbraň (včetně nadpažbí) s celkovou délkou 1040mm umožnuje mířenou střelbu do cca 150 metrů pomocí klasických mechanických mířidel. Náboj ráže.22LR má totiž na větší vzdálenosti příliš velký propad střely. Náboje jsou do zbraně podávány z pětiranného zásobníku. Hlaveň samotná je dlouhá 590mm a celá puška váží 3600g. Na malorážku rozhodně žádný drobeček.
Technická specifikace:
Ráže: .22LR (5.6mm okrajový zápal)
Systém: opakovací
Délka hlavně: 590 mm
Váha: 3,6 kg
Celková délka: 1040 mm
Počet ran: 5

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.