Logo
Vytisknout stránku

Písečtí myslivci ochrání desítky srnčat, která by nepřežila sečení (Českobudějovický deník)

Písecko
Senoseče v květnu a červnu jsou často osudné pro právě narozená srnčata, která jsou ukrytá
v porostu. Okresní myslivecký spolek (OMS) Písek v těchto dnech zkouší novinku, která by je mohla před smrtí ochránit. Jedná se o termovizní dron, pomocí kterého myslivci zkontrolují lokalitu před sečením. "V pondělí ráno jsme ho zkoušeli poprvé na loukách ve správě zemědělského družstva Bernartice a během chvíle jsme našli tři srnčata, která by určitě letošní senoseč nepřežila," popisuje předseda OMS Písek Jan Matulka. Myslivci mláďata odnesli do bezpečí, kde si je najde matka.
Podle Jana Matulky je to nejlepší způsob, jak zvěři pomoct. Ani procházení louky před sečením, ani hledání za pomoci loveckých psů totiž nejsou stoprocentní.
"Právě narozená srnčata v prvních dnech nevydávají žádný pach. To je sice chrání před šelmami, ale v tomto případě jim to nepomáhá. Tato technologie je průlom," vysvětluje předseda mysliveckého spolku s tím, že když mládě uslyší zvuk sekačky, instinktivně se přitiskne k zemi, což se mu stane osudným.
Zemědělci novinku také vítají. "Za jakoukoliv aktivitu v tomto směru jsme rádi, protože nás to také trápí," podotkl jednatel zemědělské firmy ve Veselíčku Václav Tomášek.
Myslivci mají zatím termovizní dron půjčený a zkouší, jak funguje. "Příští rok už bychom měli rádi svůj. Měl by být v každém okrese jeden," doplnil Jan Matulka s tím, že na jejich nákup mají přislíbené peníze z kraje. Jeden přístroj přijde zhruba na 150 tisíc korun.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.