Přihlásit

Vlků v Česku přibývá. Objevili se na novém místě (TN.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na Třeboňsku se objevili vlci. Dva přísně chránění návštěvníci se sem zřejmě přemístili z příhraniční oblastí s Rakouskem.

Rok od roka rostou místa, kde je výskyt šelem čím dál častější. Vlci se několik let objevují v Beskydech, na Šluknovsku a u Kokořínska. Díky monitoringu a genetickým analýzám se potvrdilo, že se vlci dostali do Čech převážně ze Saska (a Polska) a jejich výskyt u nás roste! Spekulace o tom, že byli do Čech uměle vysazeni jsou tedy vyvráceny.

Vlk obecný je řazen mezi chráněné živočichy a patří do skupiny kriticky chráněných. Je tedy přísně zakázáno ho lovit, a pokud to někdo poruší, je to bráno jako trestný čin. Divoké šelmy jsou po celou dobu hlídány a dle stop se jejich pohyb monitoruje.

Už v minulosti byl zaznamenán případ výskytu vlka obecného právě na Českolipsku, kdy se dokonce několika lidem podařilo zvířata vyfotit. Všichni z přihlížejících se shodli na tom, že jsou šelmy překvapivě krotké. Myslivci tehdy začali spekulovat o tom, že může jít o vlky v zajetí, kteří byli do přírody uměle vysazeni. Po delším sledování a pátrání se ovšem tato informace nepotvrdila.

Nyní jsou vlci z Třeboňska pod drobnohledem a zjišťuje se, kde všude se budou nejčastěji pohybovat a jak společně fungují. Uvidíme zda se opravdu jedná o dva jedince nebo celou smečku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.