Přihlásit

ZOO Praha odchovává další mláďata vzácných sobů (ekolist.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Zoo Praha se narodila další dvě mláďata vzácného soba karelského. Jde o jediný divoký poddruh soba, který se chová a množí v lidské péči, přičemž z českých zoo jej úspěšně odchovává pouze pražská.

Mládě narozené 13. května je sameček, o tři dny později přišla na svět i samička. Návštěvníci si oba přírůstky mohou prohlédnout v Severském lese v horní části zoo.
Sob lesní, dříve nazývaný sobem karelským, se ve volné přírodě vyskytuje výhradně ve Finsku. Sobi obývají arktickou a subarktickou tundru a tajgu do nadmořské výšky 3000 metrů. Dokáží si vyhrabat potravu pod vrstvou sněhu hrabáním předních končetin. Stráví a využijí i potravu, která je zmrzlá. Sob karelský patří mezi ohrožené živočichy. Podle pozorování v terénu se jeví, že nejzávažnější hrozbou pro současnou populaci je lidská činnost, jako je těžba dřeva, automobilismus a pytláctví. Značnou daň z populace sobů karelských si vybírá i nárůst populace šelem ve východním Finsku.
Vzhledem k nadměrnému lovu populace sobů klesala a ačkoli druh začal být chráněn v plném rozsahu již v roce 1913, byl sob karelský již v této době v rámci finské fauny považován za vyhynulého. Naštěstí přežil malý zbytek populace na ruské straně hranic a v roce 1950 byla občas ve východním Finsku pozorována jednotlivá zvířata. Díky intenzivní ochraně druhu došlo ve Finsku k jeho obnově a druh se začal v 70. letech minulého století úspěšně šířit. V roce 2012 populace čítala 1 700 zvířat. Informuje o tom Leif Blomqvist.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.