Přihlásit

Příběh zubra. Národní zemědělské muzeu Ohrada se věnuje největšímu volně žijícímu zvířeti Evropy (ekolist.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Výstava Příběh zubra popisuje jeho vyhubení ve volné přírodě, boje o záchranu a opětovný návrat do přírody. Dozvíte se například zajímavosti jako, že v roce 1923 na světě zbylo pouze 53 zubrů. Od 1. června do 31. října tohoto roku můžete navštívit výstavu Zubři v muzeu lesnictví, myslivosti a rybářství na loveckém zámku Ohrada. Informuje o tom Národní zemědělské muzeum.

Zubr evropský, někdy též zvaný bizon evropský, je mohutný kopytník z čeledi turovitých a největší suchozemský savec Evropy. V řadě evropských zemí je v současnosti velmi aktuální otázka vypouštění zubrů zpět do volné přírody a vliv těchto zvířat na tvorbu krajiny. Výstava ukáže historii zubrů na našem území od pravěku po současnost, odraz zubrů v naší kultuře, podobnou historii severoamerického příbuzného zubra - bizona, zajímavosti z jejich biologie i perspektivy jejich navrácení do volné přírody. K nejvzácnějším exponátům výstavy patří lebka zubra kavkazského ze sbírek Národního zemědělského muzea, dnes již vyhynulého druhu. Obohacena je ale také o sbírkové předměty zapůjčené z dalších muzeí a institucí.
"Výstavou chceme ukázat, že zubr byl neodmyslitelnou součástí našich lesů a podhorských oblastí, a to s dosahem do naší dávné minulosti. Jestli se znovu stane nepostradatelným zvířetem evropského ekosystému, bude záležet na souznění všech, kterých se snahy o návrat zubra do přírody dotýkají," říká ředitel Národního zemědělského muzea Ohrada Jiří Houdek.
Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také další čtyři pobočky - Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice. Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství Ohrada je nejstarším loveckým muzeem v Evropě. Více na webu muzea www.nzm.cz.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.