Přihlásit

Tetřev zaútočil v Německu na reportéra Českého rozhlasu, ptáka nakonec odehnali (irozhlas.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Naprosto nevídaný zážitek mají za sebou reportér Radiožurnálu Lubomír Smatana a jeho kamarád Jindřich Viktořík. V německém Národním parku Berchtesgaden, nedaleko známé Hitlerovy vily Orlí hnízdo, zaútočil na dvojici Tetřev hlušec. Dramatické setkání nakonec dopadlo dobře jak pro vzácného ptáka, tak pro turisty, ti se ale museli bránit.  Reportér Radiožurnálu se proto rozhodl zjistit, co přimělo tak vzácného ptáka k tak neobvyklému chování.

"Všiml jsem si ho vedle cesty, stál tam a tokal. Dost mně to zaskočilo, vytáhl jsem foťák, abych stihnul snímek, než zmizí. Jenže on se naopak blížil až na dva metry. Takže jsem pořád ustupoval," říká Jindra, který měl sice v ruce kameru, ale pořídil jen krátký záběr.  O fotografii jsem se pokusil i já, zaklekl jsem, zaostřil, jenže v tu chvíli pták vzlétl a přímo na mně.
Taková přetahovaná mohla trvat dlouho, ale protože jsme nechtěli ptáka v obraně zranit, tak jsme se raději vytratili. Tetřev nás zaskočil nejen tím, že zcela ztratil plachost, ale i tím jak je to zblízka obrovská slepice.  I když přísně vzato, byl to samec, tedy kohout. Peří černé jako uhel, ocasní pera široce roztažená, natahoval dlouhý krk a výrazně tokal. Zobák se mi vůbec nelíbil.
Hned po návratu jsem napsal do Národního parku Berchtesgaden, jestli by mi dokázali zvláštní chování ptáka vysvětlit.  Odepsal biolog Ulrich Brendel.  "Velmi pravděpodobně to byl mladý samec, který se chtěl dvořit samici, ale v tomto období už nemá na námluvy šanci. Hormony způsobují, že mladí kohouti jsou méně plaší a dokonce napadají lidi. Takoví silní samci v mladém věku jsou důkazem dobrého stavu populace."

Unikátní setkání
Setkání s tetřevem je ale naprosto unikátní, což potvrzuje zkušený fotograf Dan Materna, který se dlouhodobě věnuje fotografování zvířat ve volné přírodě a nedávno pořídil snímky tetřevů na Šumavě. "Na fotky tetřeva jsem čekal deset let," odpověděl bez váhání s tím, že naposledy strávil na Šumavě tři dny, dostal tipy od strážců a na stanoviště vyrážel ve tři ráno. A samozřejmě fotografoval zdálky a nikoliv ze dvou metrů.

Na Šumavě jich je jen 5
V Národním parku Šumava čítá populace tetřevů zhruba pět set kusů. O střetu tetřeva s turisty mluvčí parku Jan Dvořák neslyšel. "Upřímně řečeno, ani já jsem ještě tetřeva ve volné přírodě neviděl."
Bezprostředně po setkání s tetřevem jsme se domnívali, že pták chránil mláďata a samici a chtěl odlákat naši pozornost. Jenže v tuto dobu už slepice nehnízdí.  Ornitolog z Národního parku Šumava Aleš Vondrka nabízí další vysvětlení. "V době toku stoupne hladina hormonů u samců až stonásobně a to se může projevit agresivitou, když mu vstoupíte na jeho území."
Stejně jako biolog Brendel i ornitolog Vondrka radí při střetu s tetřevem držet si ho od těla klackem nebo hůlkami a pomalu opustit jeho teritorium.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.