Přihlásit

Kdy na povinné ručení nelze spoléhat? (protext.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 1. června 2018 (PROTEXT)
Kdy na povinné ručení nelze spoléhat? Nejen při střetu se srnkou a krupobití
Snad každý řidič ví, že bez povinného ručení s automobilem na silnici nesmí. Co ale mnozí nevědí je, že ani zákonná pojistka není všespásná a v některých případech vás může nechat na holičkách. Víte, jaké to jsou?
Povinné ručení má uhradit vzniklé škody na vozidle. Jsou ale situace, kdy vám pojišťovna nemusí vyplatit ani korunu. Nejeden řidič je pak nemile překvapen. Pojďme se podívat na čtyři z nich.

Střet se srnou i překousané kabely si platíte sami
Kdo by to neznal, přes cestu přeběhne jedna srna, které se úspěšně vyhnete, a za ní se ihned vynoří další. Na tu už bohužel nestihnete rychle zareagovat a srazíte jí. Střet se srnou může skončit nejen škodami na vozidle, ale i zraněním posádky. Bohužel vzniklou škodu většina pojišťoven z povinného ručení nehradí. A je v tomto případě jedno, zda srazíte srnu, divočáka nebo jinou lesní zvěř.
Nechcete-li střet se zvěří platit ze svého, je zapotřebí se pojistit navíc. Sjednejte si připojištění v podobě střetu se zvěří, které vám pomůže jak při srážce srnky, tak ale i například při překousaných kabelech od kuny.

Zranění řidiče nezakládá nárok k vyplacení pojistky
Náklady na léčbu zraněného řidiče nebo spolujezdců nelze hradit ze základní pojistky, a to ať už máte sjednané nejdražší či nejlevnější povinné ručení. Stejně tak není možné z pojištění hradit náklady za pobyt v nemocnici.
Pro případ zranění při dopravní nehodě je vhodné si sjednat úrazové pojištění řidiče, popřípadě všech členů posádky vozidla. Jen povinné ručení vám v tomto případě nepomůže.

Před kroupami a pádem stromu vás povinné ručení neochrání
Máte poničené vozidlo kvůli náhlému krupobití? Pak ani v této situaci vám pojišťovna z povinného ručení škodu neuhradí. Stejně na tom budete i tehdy, pokud na vaše auto spadne strom, poničí ho povodeň, požár nebo sesuv půdy.
Chcete-li mít vůz ochráněn před živelnými pohromami, je zapotřebí si sjednat připojištění proti živlům, které uzavřete i za méně jak 250 Kč a s limitem plnění až 1,000.000 Kč.

Poškozené čelní sklo vám pojišťovna nezaplatí
Jedete si v klidu po dálnici a najednou vám na čelní sklo přiletí kamínek. Poškozené sklo tak máte vmžiku. Bohužel odlétnutí malého kamínku způsobuje velké škody, které vás připraví o několik tisíc korun. Na povinné ručení se rozhodně nespoléhejte.
Nepříjemnou situaci pomůže řešit připojištění skel, které může platit nejen na čelní sklo, ale i všechna obvodová skla vozidla. Pozor, obvykle se připojištění nevztahuje na střešní okno a panoramatické střechy.
Bohužel ne vždy je možné se spolehnout na všechna zmíněná připojištění. Jsou případy, kdy se pojišťovny snaží vyhnout plnění a hledají skulinky, díky kterým by nemusely klientům vyplácet škody v plné výši.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.