Logo
Vytisknout stránku

Počet goril horských ve volné přírodě roste, je jich už přes tisíc (tyden.cz)

Počet kriticky ohrožených goril horských, které žijí ve volné přírodě, se po desítkách let opět zvýšil nad hranici tisíce jedinců. Za posledních osm let se počet těchto primátů v národních parcích na hranici Ugandy, Rwandy a Konga zvýšil z 480 na 604, oznámil Světový fond na ochranu přírody (WWF). Zhruba 400 goril horských žije také v ugandském parku Bwindi.

"Pro tento kriticky ohrožený druh jsou to fantastické zprávy a ukazuje to, že i druh na okraji propasti je ještě možné zachránit," řekla zástupkyně WWF pro střední a západní Afriku Ilka Herbingerová. Zároveň ale upozornila, že jsou gorily horské nadále ohroženy ozbrojenými střety, pytláctvím, nemocemi a důsledky změny klimatu. Nebezpečí pro životní prostředí goril horských v posledních letech představuje také úsilí o těžbu ropy ve východním Kongu.

V padesátých letech se počet jedinců gorily horské, poddruhu gorily východní, odhadoval na několik stovek, v 80. letech jich badatelé napočítali kolem 620 a před osmi lety 786. Nyní podle ochranářů v oblasti pohoří Virunga žije 604 ohrožených goril a v parku Bwindi 400. Celkem tedy vědci a strážci parků napočítali 1004 jedinců.

V konžské části chráněné oblasti, národním parku Virunga, se letos narodilo už osm gorilích mláďat. Zároveň přišlo při ochraně tohoto ohroženého druhu při střetech s pytláky a místními milicemi osm strážců parku o život.

Gorily horské proslavil film Gorily v mlze, v němž si hlavní roli americké vědkyně Dian Fosseyové zahrála Sigourney Weaverová. Zooložka Fosseyová zasvětila život výzkumu a ochraně horských goril. V roce 1985 ji zabili pytláci v džungli ve Rwandě.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.