Přihlásit

Přijďte se seznámit nejen se psy loveckých plemen na zámek Kačina (stredoceskenovinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V sobotu 26. května od 6 do 15 hodin bude v Národním zemědělském muzeu Kačina probíhat Oblastní výstava psů. Jedná se o tradiční akci, kdy se každý rok v zámeckém parku prezentují rozmanitá plemena psů.

Hlavním pořadatelem výstavy je Okresní myslivecký spolek Kutná Hora a letos se uskuteční její už 21. ročník. Nejde o událost určenou pouze pro chovatele, přijít se může podívat i široká veřejnost. Návštěvníci se letos mohou blíže seznámit s plemeny, jako jsou němečtí krátkosrstí ohaři, polští ovčáci nížinní, angličtí mastifové, brazilské fily nebo plemeno čau-čau. Na této klubové výstavě jsou udělovány jedny z nejvyšších titulů, které může pes na výstavách získat.
"Výstava psů je s Kačinou úzce spojena, pořádá se zde již od roku 1972. Lovecké psy na svých panstvích chovali již Chotkové, majitelé Kačiny. Jan Rudolf Chotek nechal ve veltruském zámku dokonce vystavět takzvaný psí pomník," říká ředitel Národního zemědělského muzea Kačina Pavel Douša.
Exteriér psa posuzují vždy národní nebo mezinárodní rozhodčí s aprobací pro dané plemeno. Posuzováni jsou zvlášť feny a psi a jednotlivá zvířata jsou také zařazena v různých třídách, zpravidla podle věku, od štěňat až po třídu veteránů (od osmi let věku).
Původně byly výstavy psů na Kačině organizovány jako výstavy výhradně loveckých plemen, avšak s velkým početním zastoupením. Na výstavu v té době bývalo přihlášeno okolo sedmi set psů. Přibližně od konce devadesátých let začala být výstava konána jako oblastní výstava psů všech plemen. V posledních letech se jejich počet na výstavě na Kačině pohybuje okolo tří stovek. Součástí akce bude také vystoupení trubačů.

Kraj by se měl podílet na financování zahraničních stáží studentů
Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také další čtyři pobočky - Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice. Muzeum na zámku Kačina mapuje především historii českého venkova, expozice představuje vývoj hospodářského zázemí zámku. Samotný zámek Kačina je českým empírovým klenotem, návštěvníkům nabízí jedinečné interiéry, jako je Chotkovská knihovna, divadlo nebo lékárna.
Stredoceskenovinky.cz informovala Mgr. Jitka Taussiková, tisková mluvčí Národního zemědělského muzea.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.