Přihlásit

Děti se v lese stávají zvěří i lesníky (Chomutovské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Městské lesy Chomutov připravují bohaté a zajímavé programy pro žáky základních škol z oblasti přírody. Těch se nyní zúčastnili například žáci ze základních škol Kadaňská a Akademika Heyrovského.
"Tematické programy, vedené lesní pedagožkou Martinou Zdiarskou, jsou informačně pestré, a co je nejdůležitější, děti skutečně baví. Nejedná se totiž jen o klasickou komentovanou procházku lesem. Má předem připravená stanoviště, kde se nejenom o něčem dozvídáme, ale v rámci soutěží se tím přímo stáváme. Třeba kánětem, myslivcem, lesníkem, oplocenkou. Tentokrát to byla například kuna, ptáče, kukačka, lýkožrout, brod a další," uvedl třídní učitel čtvrťáků z Kadaňské Jakub Veverka. Mezi stanovišti se děti zastaví a prohlíží si ukázky kožešin, parohů, kostí či různých nástrojů patřících do lesa. Témata, která programy nabízejí, pokrývají obsahově takřka celou škálu ekosystému lesa a oblasti s ním spojené.
"My jsme při prvním setkání zvolili seznámení se s lesem zaměřené na jeho obyvatele, tedy na rostliny a zvěř. Podruhé jsme se stali těmi, kteří v něm pracují. Jako správní lesníci jsme se chopili sekeromotyk a vyrazili vysázet pěkný kus lesa a jednu společnou třídní třešeň." Zároveň nám lesní pedagožka objasnila, jak se z malého semene stanou naše školní lavice. "Třetím setkáním jsme odstartovali téma proměn lesa během ročních období," doplnil učitel. Děti ze základní školy v ulici Akademika Heyrovského vysazovaly lesní porost v Bezručově údolí. Akce se zúčastnili páťáci a sedmáci. "Práce nás těšila, děti měly připravené rukavice, hlína jim vůbec nevadila, počasí přálo a celé dopoledne jsme si bezvadně užili, i když se jednalo o dopoledne pracovní. Jsme rádi, že jsme mohli udělat něco pro naši přírodu. Nemůžeme jenom brát, ale musíme i dávat, takže všichni jsme měli bezva pocit z odvedené práce," uvedla učitelka Marie Pruskavcová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.