Přihlásit

V Podyjí chtějí obnovit migrační území pro jeleny i kočky divoké (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ZNOJEMSKO
Přírodu stále víc narušují stavby i další činnost člověka a divoká zvěř přichází o přirozený prostor. Právě na zmírnění tohoto trendu cílí nový přeshraniční projekt Connecting Nature, do něhož se zapojil i národní park Podyjí.
Lepší propojení a udržení chráněných území na pomezí Dolního Rakouska a tří českých krajů včetně Jihomoravského řeší jedenáct partnerů z veřejné i akademické sféry a nevládních organizací.
"Krajina je intenzivněji využívána, víc a víc se kouskuje zástavbou či budováním silnic a železnic. Pro velká divoká zvířata typu jelen (na snímku), los nebo rys a zejména pro chráněné druhy, jakým je třeba plachá kočka divoká, je stále těžší nacházet migrační koridory," vysvětlil za správu podyjského parku asistent ředitele David Grossmann.
Právě alespoň částečně obnovit tradiční migrační území volně žijících zvířat je hlavním smyslem projektu. Největší výzva pak spočívá ve spojování zájmů ochránců přírody, zemědělců, lesních hospodářů, územního plánování i hospodářského rozvoje. "Sladit to by určitě šlo a bylo by to ku prospěchu. Bohužel se v naší společnosti řadí na první místo ekonomika a od toho se vše odvíjí. Za každou cenu vyprodukovat co nejvíce s minimálními náklady a vysokými zisky, bez ohledu na ekologii, přírodu a další generace," posteskl si starosta Vranova nad Dyjí Lubomír Vedra (ČSSD).
Právě obce a regiony se do projektu zapojí formou workshopů. V budoucnu navíc budou schvalovat akční plán na ochranu přírody, který autoři Connecting Nature vypracují. Aby se informace dostaly také k veřejnosti, v plánu jsou i exkurze na zajímavá místa.
Vedra tvrdí, že pokud bude osloven, určitě se zapojí. "Obce by mohly být něco jako koordinátoři mezi zemědělci, lesníky, správci národních parků a odborníky na danou problematiku," uzavřel.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.