Přihlásit

Klíšťata v Královéhradeckém kraji útočí stále častěji (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Celkem 17 případů klíšťové encefalitidy registrují epidemiologové v Královéhradeckém kraji. Je to o 142 procenta více než v roce 2015.
Počet případů se zvyšuje celorepublikově, a to z 351 na 687. Jednou z příčin může být nízká proočkovanost populace, která v České republice činí jen 24 procent. Relativně mírné zimy a vlhké jaro a podzim vytváří optimální podmínky pro rozmnožování a aktivitu klíšťat. To se následně odráží i v množství osob, které se nakazí klíšťovou encefalitidou a lymskou boreliózou.
"K nárůstu počtu případů dochází také v jiných zemích EU, zejména tam, kde je podobně nízká proočkovanost jako u nás. Postupně se také rozšiřují oblasti výskytu onemocnění, což souvisí se zvyšující se adaptací klíšťat na vyšší nadmořské výšky a nižší teploty. V republice již prakticky nenajdeme jedinou oblast, kde by se klíšťata a klíšťová encefalitida nevyskytovala. Výskyt byl zaznamenán i v nejvyšších partiích Krkonoš nebo Orlických hor," upozornil Roman Chlíbek z katedry epidemiologie Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové.
Klíšťata nejčastěji přenášejí dvě onemocnění. Lymskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu. Lymská borelióza je bakteriální onemocnění, které je léčitelné antibiotiky. Klíšťová encefalitida je virová nákaza a účinná specifická léčba u ní stále není k dispozici. Terapie se zaměřuje pouze na mírnění příznaků probíhající infekce. Infekce přitom zasahuje centrální nervový systém a může vést k trvalé invaliditě nebo způsobit úmrtí.
"S klíšťaty se můžeme setkat nejenom ve volné přírodě, ale dnes již také v městských parcích anebo na domácích zvířatech či mazlíčcích. K přenosu nákazy pak může dojít i při odstraňování klíštěte ze srsti psů nebo koček," vysvětlil Roman Chlíbek. Před klíšťovou encefalitidou není chráněná žádná věková skupina obyvatel. Nejúčinnější prevencí je očkování, které pomáhá před onemocněním chránit.
"Důležité je chránit nejen děti, ale i dospělé a zejména seniory. Se zvyšujícím se věkem stoupá riziko závažnějšího průběhu nemoci. U dospělých pozorujeme na rozdíl od dětí ty nejzávažnější formy, postihující nejenom mozek, ale také např. míchu," varuje profesor Chlíbek. Nejvíce zodpovědní jsou lidé ve věku 18-24 let, kde je očkovaných 36 lidí ze sta, a po nich následují děti a dospívající do 19 let s 29 procenty proočkovanosti.
Český hydrometeorologický ústav již začal ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem vydávat předpověď aktivity klíšťat obecných.
Preventivně bychom měli začít používat repelent, nesedat a nelehat si v porostech, nevstupovat do křoví a pravidelně se prohlížet.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.