Přihlásit

Pejskaři, pozor! Na svět přicházejí savci i ptačí mláďata (idobryden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Staré Město zdobí nové cedule, které upozorňují majitele psů na období rození mláďat ptáků a pernaté zvěře, ale i savců. O jejich instalaci se postarali členové místního Mysliveckého sdružení Lípa, podle kterých dochází každoročně k obrovskému počtu úmrtí mláďat právě v důsledku zabití volně pobíhajícím psem.
"Po městě jsme rozmístili deset cedulí, kterými apelujeme zejména na majitele čtyřnohých miláčků, aby nezapomínali na vodítka nebo měli psy pod kontrolou, jak jen to je možné," vysvětlil František Zbraněk, předseda staroměstských myslivců. Období líhnutí mláďat zrovna začíná. "Aktuálně jde především o ptáky a pernatou zvěř, ale zanedlouho nastane i rození mláďat savců," prozradil Zbraněk.
Staroměstští myslivci v zimních měsících instalovali také budky pro kachny divoké, které se objevily na jednom ze slepých ramen řeky Moravy, kde se jim každoročně daří přirozeným způsobem rozmnožovat populaci kachen. "Když voda zamrzla a byla bezpečná pro chůzi, na spadené kmeny stromů jsme instalovali deset budek, ve kterých se vylíhnou mláďata," uvedl předseda myslivců. Populaci kachen se ve Starém Městě daří každoročně zvyšovat, aktuálně jsou jejich počty nejvyšší na Uherskohradišťsku.
Šanci na přežití mláďat myslivci zvyšují i osvětou. Na červen připravují Myslivecký den dětí, jehož součástí bude i soutěž o nejhezčí budku. "Když je děti vyrobí a přinesou, za odměnu je s jejich jménem umístíme v honitbě," prozradil Zbraněk

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.