Přihlásit

Pižmoni, sloni, kňouři i bongo (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Preparátor zvířat Jaroslav Pekař z Chmelíku má plné ruce práce. Jeho preparáty míří do celého světa. V poslední době má stále víc klientů z Česka.

CHMELÍK
Neexistuje snad žádný druh suchozemského savce, který se dá ulovit, jehož trofej by neprošla rukama preparátora Jaroslava Pekaře a jeho kolegů z nenápadné dílny v malé vsi Chmelík u Litomyšle. Působivé pózy vlků a lvů či trofeje hlav úctyhodných kanců či dlouhá řada trofejí vysoké zvěře ze všech kontinentů tu vzniká na objednávku milovníků lovu. Nedávno poutala zraky řidičů projíždějících kolem preparátorské dílny na ulici stojící pětimetrová žirafa. V pořadí třetí, jejíž model preparátor za svého působení pro jednoho ze zahraničních zákazníků vytvořil.
"Pro běžného člověka pořád zpracováváme něco zajímavého. Od kůží tygrů, lvů po žirafy, celé pižmoně nebo slony. Děláme teď úplně všechno, hodně se takové zakázky v poslední době rozrostly a zvyšuje se počet českých zákazníků," provází Jaroslav Pekař preparátorskou dílnou, která se podle něho stále více dostává do povědomí zájemců o preparování zvířat. "Máme samozřejmě i spoustu zahraničních klientů skoro z celého světa a projde nám rukama opravdu spousta zvířat." Hodně preparovaných zvířat z Chmelíku míří do Skandinávie, kde je tato práce velmi drahá. "Máme klienty na Slovensku, v Maďarsku, Německu či Rusku. Pro Američany děláme zase trofeje, které uloví v Česku nebo v okolních zemích," říká preparátor, když prochází kolem dvou celých pižmoňů z Grónska, které jeho lidé preparovali pro velkého sběratele trofejí.

Ruští medvědi i vlci, vzácní lvi i super mufloní trofej
Spousta lidí se ho ptá, co má zrovna v dílně zajímavého. "Neděláme jen ptáky nebo ryby, to je trochu jiná technologie. Zpracovávali jsme však třeba už téměř všechny druhy antilop, kozorožce ze Španělska, vlky, obrovské losy a medvědy z Ruska nebo celé lvy. Ty děláme každou chvíli. Tohle je třeba velmi vzácný lev z Burkiny Faso, který nemá hřívu a lidé si ho pletou s lvicí nebo mladým lvem. Tady v Česku možná jiný není," říká Jaroslav Pekař a zastavuje se u jedné preparované hlavy s obřími rohy.
"Další specialita. Tento muflon je velkou vzácností, jeho rohy jsou druhou nejsilnější trofejí na světě. Ale toto je přesná kopie, originál trofeje je nyní na mezinárodním měření," vysvětluje.
Jak model zvířete s preparovanou pravou kůží vzniká? Preparátoři nejprve vyrobí na přání zákazníka "sochu" z polyuretanu. Když ji klient schválí, začnou ji preparátoři "oblékat" do kůže. "V současnosti děláme sochu největší, nejtěžší a jedné z nejvzácnějších antilop bongo, v Česku je jejich soch velmi málo. Na tu práci se těším," říká preparátor.
V jeho dílně bude vznikat také soubor zvířat pro Lesy České republiky, které připravují novou expozici v Národním zemědělském muzeu v Praze. "Bude tam jelen, daněk, muflon, divoké prase, srnec, prostě zvěř z českých lesů. Také občas děláme trofeje pro soukromé zámky, které si jejich majitelé ulovili po celém světě. Občas děláme pro sběratele, kteří neloví, těm někdy seženeme trofeje i sami," říká Jaroslav Pekař.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.