Přihlásit

Šelmy v horách ničí i pytláci (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rysí populace se v Beskydech drží už od osmdesátých let

BESKYDY
Od nehody, při níž kamion na území chráněné krajinné oblasti Beskydy srazil medvěda, letos uplyne už 22 let, v Mostech u Jablunkova ji však stále mají v živé paměti. "Než medvěda odvezli, chodily se na něj dívat děti. Dnes je součástí expozice frýdecko-místeckého muzea," vzpomíná člen obecní rady Josef Szotkowski.
Je to zatím poslední podobná událost, která názorně ukazuje, jak člověk šelmám komplikuje pohyb krajinou. Šlo o mladé zvíře vážící kolem 140 kilogramů, jež se nejspíš toulalo krajinou ve snaze najít teritorium. Ze Slovenska došel medvěd zhruba do středu obce, ale tam už se ocitl v pasti, dál ho totiž nepustily ploty okolní zástavby. Řidič kamionu tehdy nahlásil, že přejel velkého psa.
"Problém je v tom, že celá Jablunkovská brázda je zastavěná domy, oplocenými zahradami, řekami s příkrými svahy, cestami či železničními náspy. Jsou tady jen dvě místa, kudy mohou zvířata projít," říká šéf Správy CHKO Beskydy František Jaskula.
Jenže jedno je silniční estakáda bez kousku lesa a druhé bývalý hraniční přechod. Kolem něj jsou lesy a zvířeti by stačilo přeběhnout přes cestu z jednoho do druhého, v prostoru přechodu však nocují řidiči kamionů a tvoří tak těžko překonatelnou bariéru.
Medvědi, již se čas od času objeví v Beskydech, jsou součástí karpatské populace. Hlavní lokalita, v níž se jim daří rozmnožovat, je slovenská Malá Fatra. "Aby se odtud dostali až k nám, musejí mít obrovskou kliku, nebo být hodně zarputilí a jít skrz ploty," popisuje Jaskula. Lidé v Mostech u Jablunkova stále čas od času narazí na stopy svědčící o přítomnosti medvěda, přímo v obci už se ale neobjevil žádný.
Velké beskydské šelmy jsou tři. Kromě medvěda, jenž je spíše výjimkou a trvale tady nežije, ještě rys a vlk. Je prokázáno, že se ve zdejších lesích mohou rozmnožovat, a tedy i trvale žít. Vlků jsou nyní zhruba dvě smečky, rysů možná deset dospělých, s koťaty tvoří asi patnáctičlennou skupinu. Jen málokteré se však dožije dospělosti.
Ačkoliv je rys z celoevropského pohledu ze zmíněné trojice ten nejohroženější, v Beskydech se drží nepřetržitě od 80. let. Jeho populace je ale tak nízká, že stačí velmi málo, aby zase zmizela. V historii se to stalo už třikrát.
Zhruba co dva roky evidují ochránci nějaký úhyn na silnici, loni jednu z rysích samic zastřelil pytlák. Ten v regionu řádil i v roce 2009, kdy se v řece Ostravici našly ostatky medvěda staženého z kůže. Podobný nález byl také na slovenské straně. Pachatel zůstal neznámý.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.