Přihlásit

Spojme síly proti týrání zvířat (Tučňák)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V poslední době veřejnost šokovala řada široce medializovaných případů brutálního týrání zvířat. Štěně Marley zkopané svým majitelem z Prachatic, sotva roční Rony, kterému majitel z Děčínska na několik kousků polámal čelist a trvale poškodil oko, "množírna" v Kamenici n. Lipou, kde z domu 2+1 (+ sklep) záchranáři vyprostili 212(!) psů trvale žijících v klecích nad sebou ve výkalech a bez lidské péče či dvě postřelené kočky, z nichž jedna umírala před prahem svého domu v příšerných bolestech natáčená domácí kamerou. Nezřídka se také objevují případy týrání hospodářských zvířat - mnozí si jistě pamatujete celé stádo zubožených koní majitele Vondrušky z Jankova u Votic, který nyní míří k soudu, nebo několika krav, které stály měsíce uvězněné po hrudník v hnoji a po vyproštění těžkou technikou musely být milosrdně utraceny.

Směšné tresty pro pachatele
A jak jsou pachatelé těchto zrůdných činů v naší prý vyspělé společnosti trestáni? Bohužel - bagatelně, bez výchovného či odstrašujícího efektu. Nejčastěji pokutou ve správním řízení (obvykle nevymahatelnou), veřejně prospěšnými pracemi (jako nyní v případě fenky vyhozené z okna) a v nejzávažnějších případech trestem podmíněným. Je pravdou, že naše justice MÁ MOŽNOST podle stávajícího zákona navrhovat a ukládat tresty nepodmíněné: do výše až 3 let v případě zvlášť surového a trýznivého způsobu týrání jednoho zvířete nebo do výše až 5 let při týrání více zvířat. Proč však tresty blíže k horní zákonné hranici dlouhodobě nevyužívá? Zdá se jí snad tato trestná činnost málo společensky závažná? Méně závažná, než například trestná činnost majetková nebo maření úředního rozhodnutí, kde je nepodmíněný trest zcela běžný? Dalším rozměrem této problematiky, tentokrát už organizovaným a mezinárodním, je ilegální obchod se zvířaty, který je po obchodu se zbraněmi a drogami třetím nejvýnosnějším! V zájmu maximalizace zisku jsou ročně desítky tisíc zvířat z tzv. "množíren" v otřesných stísněných podmínkách a s vysokou měrou úmrtnosti převáženy stovky kilometrů do západní Evropy. Zdaleka nejde jen o sotva 4-5 týdenní štěňata a koťata bez veterinárního ošetření - ve velkém se pašují i zvířata exotická nebo divoká a chráněná.

Podpořme novelu trestního zákona
Jako Starostové a nezávislí se jednoznačně chceme zasadit o zkvalitnění právní ochrany všech zvířat bez rozdílu a jsme spolu s odborníky na tuto oblast bytostně přesvědčeni, že i zvíře si zasluhuje spravedlivý proces. Stejně jako TOP 09 spatřujeme počátek možného narovnání současné tristní situace v novele trestního zákona, která (doufejme) přesvědčí i státní zástupce a soudce o tom, že naše společnost je skutečně natolik vyspělá a zaznamenala takový morální pokrok, že je nutné práva zvířat hájit a pachatele trestat mnohem razantněji, než tomu bylo dosud. A to také s ohledem na to, že zvyšující se brutalita vůči zvířatům může a často také přerůstá do brutality vůči lidem. Věříme proto, že novela trestního zákona z pera TOP 09 a jejího expertního týmu (podpořená občanskou peticí "Za zvýšení trestů za týrání zvířat", kterou podepsalo od začátku dubna přes 10.000 lidí), najde podporu nejen u nás, ale také u poslanců napříč celým politickým spektrem. A následovat ji budou novely souvisejících zákonů a prováděcích předpisů, tj. zákona na ochranu zvířat proti týrání a veterinárního zákona. Zde totiž nerozlišujeme pravici nebo levici, liberály či konzervativce, ale slušné lidi chránící bezbranné živé tvory proti lidem, kterým je krutost, bezohlednost či chamtivost vedoucí k utrpení zvířat lhostejná.
O autorovi: Lukáš Zicha (STAN - Tučňák), místostarosta MČ Praha 4

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.