Přihlásit

Řidič srazil srnce a ujel (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Březí - Další kus srnčí zvěře padl za oběť silničnímu provozu a skončil pod koly auta.
V úterý dopoledne neznámý řidič srazil srnečka na silnici směrem na Březí.
Sotva patnáctikilový savec zůstal ležet bezvládně v příkopu. Šofér nechal zvíře svému osudu a ujel.
Krátce nato projížděl úsekem Karel Lindner z Tachova a zastavil. "Zvíře jsem viděl z auta. Leželo v pankejtu, a jen stříhalo ušima. Bylo mi ho líto. Uvědomil jsem si, že ho srazilo auto a asi stejně umře. Pro jistotu jsem ale zavolal kamaráda Karla Bobála. Srnec mohl být třeba jen otřesený, nebo mít jen zlomenou nohu, pak by ho Bobál zachránil," popsal.
Lindnera, který má rád přírodu, se celá věc hluboce dotkla.
"Divím se, jak může být někdo takové hovado a nepomoci živému tvoru. Kdyby řidič zavolal veterináře, policii, nebo myslivce, nic by mu to neudělalo, trest mu přece nehrozil," zlobil se. Karel Bobál, který ve Studánce vede Záchrannou stanici handicapovaných živočichů, přijel na místo za pár minut. Hned jak srnce uviděl, poznal, že je zle.
"Zřejmě to nepřežije," konstatoval poté, co uviděl bezvládně ležícího tvora. Srnec se v přítomnosti lidí pokoušel zvednout. Kopal nohama, ale patrně měl poraněnou hlavu, nebo krční obratle. Horní část trupu ho neposlouchala, hlava se mu nepřirozeně zvrátila dozadu, pokaždé když chtěl vstát.
Záchranář vzal srnce opatrně do náruče a naložil ho do své bílé dodávky. "Odvezu ho do záchranné stanice, uložím na seno a zavolám veterináře," popisoval, co nebohé zvíře čeká. V poslední době to prý nebyl ojedinělý zážitek.
"Nedávno se do záchranné stanice dostala srnka, která měla po srážce s autem prasklou lebku. Kdyby ale zranění bylo lehčí, mohli jsme ji zachránit a nechat ji natrvalo ve stanici," říká Bobál.
Srážka se srnčí zvěří, která migruje z úkrytů za potravou, není na Tachovsku nijak výjimečná.
Každý měsíc v okrese zaplatí životem nejméně tři kusy srnčí zvěře. Téměř pokaždé ale řidič srážku oznámí, i když třeba jen proto, aby policisté zaevidovali pojistnou událost.
"Je pravda, že řidiči mají vždycky na prvním místě starost o stav svého vozu, zvěř je jim lhostejná. V každém případě je ale dobré to oznámit, a pokusit se zraněnou zvěř dohledat. Někdy po srážce ujde pár metrů, a pak i několik hodin někde umírá v bolestech," říká Bobál.

Jaroslav Veselý

Foto - Záchranář Karel Bobál (vlevo) nakládá s Josefem Lindnerem zraněného srnečka do dodávky. Zvíře leželo v příkopu u silnice na Březí.
Foto Jaroslav Veselý

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.