Přihlásit

Střelecké zaklínadlo (Slovácké noviny - týdeník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Fořt Hynek Pavlásek byl znám mezi nimrody jako vynikající střelec. Při honech na zvěř drobnou srstnatou a pernatou málokdy chybil cíl. Jen výjimečně mu některý ušák utekl či bažant uletěl. I při natláčkách na divočáky byl úspěšný a každý kus, který mu přišel na mušku, střelil, jak myslivci říkají, na komoru.
Když se Pavlásek rozloučil se svým nejstarším hajným, který odešel na zasloužený odpočinek, přidělili mu z ředitelství do služby adjunkta. Ten při honech na zajíce a bažanty střílel tak přesně, že jeho střelecké umění obdivovali všichni zúčastnění myslivci. Při jedné z posledních lečí pochválil fořt střelecké umění adjunkta a vyzval ho, aby si příštího rána přišel zastřílet na mysliveckou střelnici. Adjunkt Václav souhlasil. Také na střelnici Vašek prokázal, že má přesnou mušku, dokonce ještě přesnější než jeho šéf. Když se oba vraceli domů ze střelnice, zastavili se v hospodě, kde do sebe vlomili několik panáků, které zapíjeli pivem. Hospodu opouštěli až v časných ranních hodinách notně namazaní, takže měli problém najít tu správnou cestu ke svým domovům.
Než se rozloučili, optal se fořt svého odjunkta, kde se naučil tak výborně střílet. "Šéfe, střílet mě naučili na vojně, ale mám jedno zaklínadlo, které ovšem nesmí střelec sám vyslovit. Musí je za něj říci někdo jiný. Pak střelí všechno, co mu přijde na mušku.
Fořt byl zvědavý, jaké to zaklínadlo je. Vašek byl kluk mazaný a za jeho prozrazení požadoval po svém šéfovi zvýšení platu. Pavlásek mu o dva dny později předal dekret na zvýšení platu, ale i přesto se adjunkt zdráhal zaklínadlo prozradit. Po dlouhém naléhání svého nadřízeného přece jenom své tajemství fořtovi sdělil.
"Pane fořt, zkušení nimrodi tvrdí, že mají- li být při lovu a střelbě úspěšní, pohladí před odchodem z domu svůj talisman. Já mám poněkud jinou zkušenost. Nejlépe je časně ráno opatrně odkrýt v posteli manželku a pětkrát ji jemně plácnout po holém zadečku. Zaručeně to pak při střelbě funguje, o čemž jsem vás přesvědčil na honu i na střelnici," prozradil fořtovi Václav své tajemství.
Hned následujícího rána se je rozhodl Pavlásek vyzkoušet. Přitulil se ke své ženě, opatrně z ní odhrnul peřinu, noční košili z jejího zadečku a pak ji po něm jemně pětkrát plácl. Fořtova žena se v polospánku protáhla a pak něžně řekla: "Přesnou mušku a lovu zdar, pane adjunkt!"

(zs)

Foto - Ušáci měli vloni namále.
Foto Zdeněk Skalička

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.