Přihlásit

Postřelená orlice se v létě vrátí do přírody (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zřejmě až ve druhé polovině letošního roku se do přírody vrátí postřelená orlice pojmenovaná Anča, jeden ze čtyř orlů skalních, kteří se po 110 letech vrátili do Beskyd. Na začátku prosince na Kroměřížsku někdo samici postřelil křídlo a ta se nyní léčí ve stanici na záchranu živočichů v Bartošovicích na Novojičínsku. "Čekáme na její nové opeření. Pokud půjde léčení dobře, tak nejdříve někdy na konci léta by mohla zpátky do Beskyd," potvrdil pracovník stanice Jan Kašinský.
 Uzdravení však může trval déle a vůbec není jisté, zda nová péra dorostou tak, aby orlice neměla při letu problémy. Zároveň se ochránci přírody snaží, aby si mladý pták nezvykl na lidi, proto například při krmení se oblékají do speciální kombinézy, aby orlice nepoznala, že dobrodincem je člověk. "Chodíme k ní minimálně, chceme zachovat její plachost," dodal Kašinský.
 Pracovníci stanice kvůli střelbě podali trestní oznámení na neznámého pachatele, protože orel skalní je přísně chráněným živočichem, ale dosud od policistů nemají žádný konkrétní poznatek. K výsledkům jsou navíc lehce skeptičtí.
 "Nenašel se totiž ani brok a identifikace zbraně, která zranění způsobila, je tak nemožná. Věc asi skončí odložením," připustil Kašinský. Vedoucí stanice Petr Orel už dříve naznačil, že viníka je třeba nejspíše hledat v řadách myslivců, protože trestný čin se stal před posedem, pod kterým ležela nástraha z králičích mršin.
Dalším třem orlům skalním, kteří byli na pomezí Novojičínska a Vsetínska vypuštěni vloni v srpnu, se daří dobře. Podle Kašinského zalétávají i několik desítek kilometrů daleko od vypouštěcí voliéry a s krmením nemají problémy. "Moc nám přeje počasí, letošní zima je ideální, orli snáze naleznou potravu," konstatoval Kašinský.
 Orlí mláďata pocházejí ze Slovenska a spojení beskydských orlů s tamní populací je cílem ochránců přírody. Orel skalní byl v Beskydech hojný ještě ve druhé polovině devatenáctého století. Jenže lovci šikovné ptáky vnímali jako konkurenci, proto dospělé kusy stříleli a hnízda důsledně ničili.
 Naposledy byl orel v Beskydech pozorován za Rakouska-Uherska v roce 1893 a nakonec na celém území současné České republiky vyhynul.

Foto popis: Král opeřených dravců orel skalní se po 110 letech zabydluje v Beskydech.
Foto Autor - Foto archív a stanice na záchranu živočichů

Regionální mutace Právo - Olomoucký kraj

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.